Desetine hiljada demonstranata okupilo se juče ispred bivše američke ambasade u Teheranu kako bi obeležili 34. godišnjicu zauzimanja ambasade SAD posle Islamske revolucije iz 1979. godine. Takvi skupovi održavaju se svake godine, ali je ovogodišnji jedan od najvećih antiameričkih okupljanja u poslednje vreme, i to u znak podrške protivnicima iranskog predsednika Hasana Rohanija i njegovih poteza približavanja Vašingtonu.


Više konzervativnih grupa kao što su Revolucionarna garda pozvale su na proteste u znak suprotstavljanja SAD. Demonstranti su uzvikivali „smrt Americi“, nosili lutke koje predstavljaju predsednika Baraka Obamu i palili američke i izraelske zastave. Takođe su uzvikivali i „smrt Izraelu“. Istaknute konzervativne ličnosti, uključujući vođu islamističke paravojne organizacije Basidži, Mohamada Reze Nagdija, kao i potpredsednike vlade i nekoliko ministara u Rohanijevoj vladi, prisustvovali su skupu u Teheranu, preneli su mediji. Prema snimcima državne televizije, demonstracije su održane i u više drugih gradova u zemlji.

U napadu na američku ambasadu u Teheranu 1979. zarobljeno je 52 diplomata koji su držani kao taoci 444 dana. U septembru je na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku Rohani razgovarao telefonom s predsednikom SAD Barakom Obamom, što je bio prvi kontakt na tako visokom nivou između dve zemlje od Islamske revolucije 1979. Rohanijevo približavanje Vašingtonu podržava i iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari