Organizacija američkih država (OAD) odredila je prelaznoj vladi Hondurasa rok od tri dana da vrati na funkciju smenjenog predsednika Manuela Zelaju. Šef OAD Hoze Migel Insulsa rekao je da ukoliko Honduras ne uspe da ispoštuje taj rok, regionalna grupa će glasanjem odlučiti da li da suspenduje tu državu. Zelaju je u nedelju prognala vojska, što je naišlo na žestoku kritiku u inostranstvu. Zbačeni predsednik je obećao da će se vratiti u zemlju.

Međutim, privremeni lider Hondurasa je izjavio da ukoliko se Zelaja vrati, biće uhapšen pod optužbom da krši ustav. Osim toga, biće optužen da ima veze sa organizovanim kriminalom i dilerima droge. Zelaja je rekao da će se u zemlju vratiti danas. Očekuje se da će doći u društvu Insulse i predsednika Argentine i Ekvadora. Međutim, on je obećao da neće tražiti još jedan predsednički mandat ukoliko se vrati na funkciju. Smatra se da ono što je dovelo do toga da bude zbačen s vlasti jesu koraci koje je preduzeo u cilju izmene ustava.

UN su usvojile rezoluciju kojom izričito i kategorički zahtevaju da nijedna zemlja ne prizna bilo koju drugu vladu Hondurasa osim vlade Zelaje. Međutim, hiljade ljudi protestovalo je juče u prestonici Tegusigalpi protiv povratka smenjenog predsednika, čija je popularnost prema anketama javnog mnjenja opala za 30 odsto u proteklih nekoliko meseci. Kako navode dopisnici, nepokolebljivi su u tome da spreče da se smenjeni predsednik vrati na funkciju, a stiče se utisak da je njihov broj premašio broj Zelajinih pristalica, makar u prestonici ako ne u drugim gradovima. S druge strane, grupe Zelajinih pristalica kršile su policijski čas i sukobili se s policijom u centru grada.

Insulsa je osudio, kako je rekao, staromodni državni udar u Hondurasu. „Potrebno je da jasno stavimo do znanja da su vojni pučevi neprihvatljivi“, rekao je. „Mislili smo da živimo u eri kada se u ovoj hemisferi vojni pučevi smatraju nemogućim. Ukoliko se u roku od 72 sata predsednik ne vrati na funkciju, skupština će ponovo zasedati da bi suspendovala Honduras“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari