U osnovnim školama počelo je prijavljivanje roditelja za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu, a kako saznaje Danas, rok za podnošenje dokumentacije pomeren je na 24. mart, dok će škole prikupljene podatke dostaviti Ministarstvu prosvete do 30. marta.

Roditelji negoduju jer moraju da podnose brojne papire prilikom konkurisanja, a pritom ne znaju da li uopšte imaju šansu da dobiju besplatne knjige, jer nije definisano šta se podrazumeva pod „niskim primanjima“, što je jedan od ključnih parametara za raspodelu. U zavisnosti od osnova po kojem konkurišu, učenici su podeljeni u 11 kategorija, od kojih je za četiri potrebno dostaviti potvrdu o visini poslednje mesečne plate iz firme, bez obzira da li je privatna ili državna. A upravo se tu očekuje najviše malverzacija, kakvih je ranije bilo i kod regresiranja plaćanja vrtića, jer poslodavci u privatnim firmama mnogim roditeljima preko računa uplaćuju minimalac, a ostatak plate daju na ruke.

Drugi primer su privatnici koji sebi uplaćuju minimalnu zaradu, poreze i doprinose ili se vode kao nezaposleni. Dža pitanje kako će sprečiti moguće zloupotrebe da roditelji koji prikrivaju stvarna primanja budu u prednosti nad kategorijama koje zaista spadaju u materijalno ugrožene, iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor.

U tom ministarstvu navode da „pojam niska primanja u fazi prikupljanja podataka treba shvatiti uslovno“. Objašnjavaju da škola podatke o svim učenicima unosi u jedinstvenu listu i šalje Ministarstvu, gde će posebna komisija utvrditi precizan način raspodele sredstava, rangiranje i „pragove“, te dostaviti školama informaciju koji su učenici i po kom osnovu ostvarili pravo na besplatne udžbenike.

Druga dilema je koliko će udžbenika moći da se kupi za iznos koji je opredelilo Ministarstvo, jer su udžbenički kompleti skuplji. Džaime, Ministarstvo je podelilo učenike u dve grupe, u zavisnosti od razreda, a za svaku od njih predviđen je određeni iznos. Tako je za prvu grupa đaka od prvog do četvrtog razreda opredeljeno 4.000 dinara, a za drugu duplo manje, za đake petog i šestog razreda 6.000, odnosno 3.000 dinara, a sedmog i osmog 8.000 i 4.000 dinara. Ovaj novac neće moći da „pokrije“ nabavku svih knjiga, jer, recimo, prema ponudi koje su neke škole dobile za narednu školsku godinu, komplet za četvrti razred košta i do 9.000 dinara, a za sedmi čak 15.000.

U Ministarstvu kažu da će aktivi nastavnika u svakoj školi najpre odabrati udžbenike za narednu školsku godinu, a da će potom roditelji uz pomoć razrednih starešina izabrati knjige u vrednosti do iznosa sredstava koji je opredeljen za svakog učenika. Džakon toga će udžbenici kroz javnu nabavku biti nabavljeni i distribuirani školama.

U školama ističu da nisu dobili nalog da prilikom biranja udžbenika vode računa da sadržaj kompleta „uklope“ u predviđene sume za besplatne knjige, ali da će, ako bude takvih sugestija, verovatno morati da smanje spisak za muzičko, likovno i izborne predmete.

 

Srednjoškolci na čekanju

Za dodelu besplatnih udžbenika zasad mogu da konkurišu samo učenici osnovnih škola, ali ne i srednjoškolci, kako je prvobitno bilo najavljeno. U Ministarstvu prosvete kažu da će, ukoliko ostane novca, učenici srednjih škola moći da se prijave u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari