Rok za završetak vranjskog stepeništa i fontane probijen pre mesec dana, glavni krivac - vremenski uslovi 1Radovi u centru Vranja

Pre više od mesec dana istekao je rok za završetak radova na rekonstrukciji stepeništa i izgradnji fontane u pešačkoj zoni u Vranju, nedaleko od zgrade Skupštine opštine Vranje i tik uz mozaik „Karta Vranja“.

Marjan Manić, predstavnik firme „Euro Lider d.o.o.“ iz sela Žbevac u opštini Bujanovac, koja je izvođač radova, za Danas kaže da nije moguće završiti radove zbog „loših vremenskih uslova“.

Na tabli koja se nalazi prikačena uz zaštitnu ogradu kojom je gradilište oivičeno, jasno je naznačeno da je početak radova bio zakazan za 12. novembar 2021, a da su rekonstrukcija stepeništa i dogradnja fontane trebalo da budu završeni do 26. decembra prošle godine.

Za ovo probijanje rokova Manić, predstavnik „Euro Lider“-a, okrivio je vremenske uslove koji ne pogoduju građevinskim radovima.

„Projekat je započet krajem prošle godine. Kad se budu stvorili vremenski uslovi, a ne možemo ništa da procenimo, i kad nadzorni organ bude smatrao da možemo da nastavimo, nastavićemo radove“, rekao je Manić.

Rok za završetak vranjskog stepeništa i fontane probijen pre mesec dana, glavni krivac - vremenski uslovi 2
Radovi u centru Vranja, Foto: Dušan Pešić

Manić je za Danas naglasio da su radnici počeli sa radom, ali da su ih, na predlog i sugestiju nadzornog organa, prekinuli. Opet – zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Investitor ovog projekta je grad Vranje. Stoga smo kontaktirali sa Službom za odnose sa javnošću, gde su novinaru, na pitanje ko je zadzžen da daje informacije o ovom projektu, poručili da „ne znaju koga da preporuče“, ali da pozovemo Slavoljuba Stojmenovića, direktora JP
„Urbanizam i izgradnja grada Vranja“.

Direktor narečenog javnog preduzeća, Slavoljub Stojmenović, do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pozive novinara Danasa, baš kao ni Miodrag Protić, član Gradskog veća za urbanizam, komunalnu delatnost, infrastrukturu i ekologiju, i zaštitu životne sredine.

Izvršni direktor JP“Urbanizam i izgradnja grada Vranja“, Dejan Stanojević, rekao je da „nije uključen“ u proces rekonstrukcije stepeništa i izgradnju fontane u najužem gradskom jezgru, a to ne radi ni urbanizam, kako je istakao.

Tako su bez odgovora ostala, između ostalih, pitanja o vrednosti projekta, kao i da li će, i koliko, ovo odlaganje radova koštati poreske obveznike Vranja. Čini se da je u pitanju dobropoznato prebacivanje ili skidanja sa sebe odgovornosti kada neko želi da određena informacija prođe neprimećeno.

Olakšavajuća je okolnost ta što je gradilište ograđeno, pa ne postoji opasnost da neko od prolaznika upadne u rupu čija dubina nije zanemarljiva. Inače, preduzeće „Euro Lider“ nije nepoznato građankama i građanima Vranja.

Razlog za to je rekonstrukcija Gradskog parka, započeta 7. oktobra 2019. godine. Najpre je probijen rok od 120 kalendarskih dana, pa je, na zahtev Grada, „zbog nemogućnosti da se u predviđenom roku realizuje“, vreme za sprovođenje rekonstrukcije produženo za šest meseci, tačnije do 24. jula 2020. godine.

Rok za završetak vranjskog stepeništa i fontane probijen pre mesec dana, glavni krivac - vremenski uslovi 3
Radovi u centru Vranja, Foto: Dušan Pešić

Firma „Euro Lider“ iz Žbevca rekonstrukciju Gradskog parka radila godinu i po dana.  I tom su prilikom predstavnici lokalne vlasti odlaganje pravdali vremenskim uslovima.

Tada je to činila Jelena Marković, glavna gradska urbanistkinja, danas – u toku aktuelne rekonstrukcije stepeništa i dogradnje fontane – Marjan Manić iz „Euro Lider“-a, kompanije iz Žbevca koja je izvođač radova bila i te 2019, kada je uređivan park u Vranju, kao i sada.

Gradski park je, naposletku, posle dva odlaganja, otvoren 15. maja prošle godine, godinu i po dana od početka radova. Vratimo li se na aktuelan primer, može se postaviti pitanje zbog čega se, ako su vremenski uslovi ograničavajući faktor, ovaj i slični projekti ne započinju tokom letnjih meseci, kada sneg i led neće praviti probleme građevinskim radnicima.

S obzirom na sve, kao i na iskustvo koje u Vranju imaju sa prekoračenjem rokova i „odugovlačenja“ građevinskih radova, može se samo pretpostaviti da rekonstrukcija neće biti nastavljena pre marta 2022. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari