Rokovi probijeni, troškovi uvećani

Austrijanci će će dati dodatnih 800.000 evra što se procenjuje kao dovoljno za radove do kraja aprila
Istraživači Insajdera tvrde da će radovi na Golubačkoj tvrđavi trajati duplo duže od planiranog

Ostavite komentar


  1. Izgleda da će obnova Golubačke tvrdjave trajati duže nego njena gradnja – poredeci period izgradnje početkom 14. veka i obnovom danas sa savremenim tehnologijama, mašinama, iskustvom i znanjem. Davnih vekova nije bilo nečeg dominantnog kao u ova vremena a nije bilo ni Ornamenta neimenovanog vlasnika.

  2. Klasicna srpska posla misleci na izvodjaca radova i nadlezne koji su mu dozvolili iz nekih razloga da prodje nekaznjeno.

  3. Pare od ugovora od 1.700.000 evra su potrošili, a napravili su dva krova na dve kule.
    Onda su dobili još para i još roka.
    Evo kako to izgleda posle isteka i tog novog roka i novih para od 800.000 evra. Ministar Ljajić je, potpisujući Memorandum za dodatne pare, rekao da od tih 800.000 evra, na radove ide 560.000, a za stručni nadzor 240.000 evra.
    Za dodatnih osam meseci su urađena još dva krova na dve kule i jedan zid. Po cenama iz ponude, to je ukupno ispod 100.000 evra, a potrošeno je 560.000 evra. Lepo su ga naduvali!
    A nadzor je za osam meseci potrošio 240.000 evra ili 30.000 evra mesečno! Lepa para za tri čoveka! Hiljadu evra dnevno!
    Pa posle kažite da ove evropske donacije i doplatni memorandumi nisu raj na zemlji. Sve će da učine, sve će da naduvaju, i cene i količine, samo da izvuku pare, jer to niko ne kontroliše.

  4. Da je Insajder sve lepo istražio otkrio bi da ne samo da nije potrošenno 16 000 evra za uklanjanje zelenla, već dvostruko manje i to ne samo za zelenilo, već za uklanjanje preko 50 kubnih metara zemljanog nanosa u toj kuli i arheološko iskopavanje tokom kojeg je pronađeno oko 6000 vrhova kopalja i strela. Onda se postavlja pitanje kako je to arhitekta Marija Jovin uradila projekat kada pre njegove izrade nije videla nanos zemlje debeo preko 2,5 metra. Obaveza je projektanta po Zakonu o planiranju i izgradnji da uradi prethodne istražne radnje što ona očigledno nije uradila. Taj projekat ima toliko manjkavosti da bi Mariju Jovin trebalo tužiti.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.