U Beogradu će danas biti održan Festival romske kulture i aktivizma (FRKA), jednodnevni događaj posvećen unapređenju ljudskih prava romske zajednice u Srbiji, promociji romske kulture i skretanju pažnje na akutne probleme sa kojima se pripadnici romske nacionalne manjine svakodnevno susreću u našoj zemlji i regionu.

Takođe, danas će u 12 časova biti organizovana i Roma Prajd šetnja, i to od zgrade Vlade Srbije do Mikser hausa, gde će potom biti nastavljen festivalski program. Kako je saopšteno na jučerašnjoj konferenciji Organizacionog odbora FRKA, ovaj festival se održava prvi put u Srbiji sa ciljem da se široj javnosti predstavi umetničko stvaralaštvo romskih umetnika i kroz seriju tribina, a uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, ukaže na aktuelna romska pitanja.

Inače, neki od zahteva Organizacionog odbora FRKA su formiranje stalnog vladinog tela, koje bi na stručan i efikasan način, uz punu zastupljenost romske zajednice, obezbedilo primenu novih evropskih, regionalnih i domaćih strateških dokumenata, koji se odnose na unapređenje položaja romske nacionalne manjine, te obezbeđenje pune primene domaćih propisa i međunarodnih dokumenata o zabrani diskriminacije.

Takođe, zahteva se i usvajanje Strategije za unapređenje položaja Roma, rešavanje problema višestruke diskriminacije, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja i zapošljavanja Roma, puno i ravnopravno učešće Roma u procesu pridruženja EU, kao i srazmernu zastupljenost u institucijama, ustanovama i službama na svim nivoima vlasti.

Goran Miletić iz Civil Rights Defenders podsetio je da je prošle godine Roma prajd održan u 15 gradova širom Evrope, te da se ovogodišnja šetnja i festival organizuju kako bi se ukazalo na probleme s kojima se suočavaju Romi u Srbiji. Dragan Ristić iz Romskog kulturnog centra ukazao je da FRKA treba da posluži kao „mamac“ kako bi javnost saznala kakav je status Roma u Srbiji, da li se suočavaju sa diskriminacijom, te šta se dešava sa pristupnim pregovorima sa EU, odnosno sa poglavljima 23 i 24.

Radomir Šovljanski, iz Centra za proizvodnju znanja i veština, rekao je da se on zalaže za to da Romi izađu iz uloge žrtve, ali da Evropa nije puno naučila, te da je „taj mir sa romskom zajednicom krhkog karaktera“. „Nadam se da ova kriza neće biti izgovor vlasti u Srbiji da dalja integracija Roma bude na stend-baju“, naglasio je Šovljanski.

Privatan projekat Miletića

Radio Rom Obrenovac i Razvojni centar „Rom“ iz Obrenovca ograđuju se od tzv. Parade ponosa Roma, kao manifestacije koja bi trebalo da predstavi celu romsku zajednicu, navodi se u njihovom jučerašnjem saopštenju. „Očigledno se radi o privatnom projektu Gorana Miletića i par organizacija koje nemaju legitimitet većine Roma, samim time što u pripremu manifestacije nije uključen Nacionalni savet romske nacionalne manjine i šira romska zajednica, kao ni korpus romskih NVO. Razumemo da Miletić nema osećaj odgovornosti prema romskoj zajednici, pošto nije deo nje, i da se zaneo posle organizovanja Parade ponosa, pa od svakog javnog skupa vidi gej paradu, ali bismo ga zamolili da na ovaj način ne povezuje romsko i LGBT pitanje, pošto to šteti obem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari