Roman Abramovič: Abdicirao zbog Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Pod lupom i pritiskom britanske vlasti Roman Abramovič bio je praktično otkada je kupio Čelsi 2003. Neretko su ga mediji proterivali, pratili njegove poslovne poteze, pokušavali da mu pod lupu stave kupovine brojnih skupocenih nekretnina, mahom u Londonu. Čak je i Vlada nedavno mislila da mu je doakala zabranom boravka u Britaniji sa ruskom vizom, ali se vlasnik Čelsija „pozvao“ na jevrejsko poreklo, vrativši se u London sa izraelskim pasošem.

Kada su pomislili da je pat pozicija neminovna, Britanci su nenadano dobili argument u vidu ratnih dešavanja u Ukrajini.

Momentalno je medijski izvršen pritisak na Romana Abramoviča, percipiranog kao čoveka od poverenja Vladimira Putina, da proda Čelsi i napusti London. Ruski oligarh, ipak nenadano, nakon par dana premišljanja, u nedelju je zvanično obznanio da se povlači sa mesta prvog čoveka aktuelnog osvajača Lige šampiona, ali je klub i dalje u njegovom vlasništvu.

I dok se nagađalo kakav bi epilog mogla da ima tenzija između Rusije i Ukrajine, ugledni britanski mediji pisali su o tome da su brojni investicioni fondovi iz SAD zainteresovani da kupe Čelsi od Abramoviča.

Iako se o tome nije izjašnjavao, Abramovič je tokom, maltene 20-godišnjeg upravljanja Čelsijem od kluba stvorio brend višestruke vrednosti. Navodno, „plavci“ su trenutno procenjeni na 1,8 milijardi evra, što je šest puta veća vrednost – Abramovič je kupio klub za nekih 300 miliona dolara.

Bogatstvo 55-godišnjeg oligarha često je bilo predmet analize u Britaniji…

Postoje i priče da je „prvi milion“ stekao nakon „kaubojske akcije“ sa svojim „jaranima“ kada je presreo jedan voz sa „naftnim teretom“ i primorao ga da skrene sa ciljanog puta, tačnije uputi ka Letoniji kako bi se nafta „prepakovala“ i unosno prodala na „crnom tržištu“.

Bogatstvo mu je procenjeno na nekih 15 milijardi evra. Većinski je akcionar Evraza (rudarska i čeličanska grupa) a vrednost njegovog udela pala je za nekih 600 miliona evra od početka rata u Ukrajini.

O njegovom privatnom životu se malo toga zna, osim da se tri puta razvodio. Zanimljivo je to da je njegova ćerka Sofija nedavno javno iskritikovala Vladimira Putina zbog napada na Ukrajinu.

Abramovič samo u Londonu ima vilu u vrednosti od 150 miliona dolara; prošlog leta mu je napokon završena najskuplja jahta na svetu koju je platio 610 miliona evra.

Od 2018. do 2021. praktično nije ni posećivao klupske prostorije, s obzirom na to da je imao problema sa britanskom vizom. Spekulisalo se tada da je samo pitanje trenutka kada će prodati Čelsi. Za vreme njegove „vladavine“ Čelsi je osvojio 21 trofej: dve Lige šampiona, pet titula prvaka Engleske…

Rođen je u Saratovu 24. oktobra 1966. Osim izraelskog i ruskog, ima državljanstvo i Portugalije. Otac je čak sedmoro dece, a njegov sin Arkadi krenuo je očevim stopama, s obzirom da je u 28. godini već vlasnik nekoliko firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari