Roman boje bakra

Ostavite komentar


  1. Verujem Vam, gospodine Ivane. Ovaj Vaš tekst sam razumeo kao dostojanstvenu analizu dela Pas i kontrabas, što je retka, sve ređa pojava, kada se govori o novim knjigama. Zbog takvog retkog, nekomercijalnog pristupa, ubedili ste me da tu knjigu kupim i čitam, ne zato što je nagrađena, već zato što ste me, opisom i analizom, ubedili da је vredi kupiti i vredi posvetiti joj vreme čitajući je. I posedujući je, među drugim vrednim knjigama…
    Hvala!

  2. Pas i kontrabas nije veliki roman. Teško je reći da li je zaslužio nagradu, pošto nisam čitao ostale romane u najužoj konkurenciji, ali ovo delo nije na nivou zaista velikih romana koji su u prošlosti dobijali ovo priznanje.
    Sam tekst g. Milenkovića vidim pre svega kao jeftin pokušaj člana žirija da opravda lošu odluku.
    Unošenje ideologije u umetničko delo je uvek loša ideja, a još je gore kad je to glavni kriterijum žirija. Glupave napomene o Handkeu dovoljno govore.
    Što se tiče Saše Ilića, on jeste talentovan pisac, što se može videti u većm broju segmenata romana. Problem je međutim, što je zapoganjen ideologijom.
    Nije problem osnovna linija romana i metafora ludnice koja oslikava stanje duha u društvu. Loše su sitne, nepotrebne crtice kojima se sve srpsko devalvira, kalja, delegitimizuje.
    Ta mesta su jednostavno loše napisana, kroz uzgredne napomene naratora, za koga se u pojedinim trenucima ne može zaključiti da li je i dalje glavni junak u prvom licu ili klasični sveznajući narator.
    U nekom obimnijim delovima teksta, kao što je jedna tirada o vojsci, nivo pisanja drastično pada, postaje neuverljiv i jeftin. Sasvim je legitimno pisati i o takvim stvarima, ali bi dobar pisac morao da nađe neki bolji izraz od naivnog bulažnjenja nekog od likova, već unapred jasno prikazanog kao negativnog.
    Sve u svemu, mislim da je ova nagrada dodeljena iz veoma pogrešnih razloga i da to Iliću kao piscu neće doneti nikakvu korist. On će nastaviti tako da piše, sa otrovnom ideologijom ubačenom među redove, bez preispitivanja.
    Šteta.

  3. Zasto ovaj prikaz tumacite kao „opravdanje“ za dodeljnu nagradu. Ivan Milenkovic nije glasao za roman Pas i kontrabas.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.