Roman neuporediv ni sa jednim prethodnim, delo koje objedinjuje autobiografsko, memoarsko, romaneskno, esejističko i kulturno-istorijsko pripovedanje na način jedinstven u svetskoj književnosti, Kod Hiperborejaca Miloša Crnjanskog, pojavio se nedavno u izdanju beogradske Lagune .


Kao diplomatski službenik Kraljevine Jugoslavije Crnjanski je boravio u Rimu od 1938. do 1941. i bio svedok jedne epohe. Dvadeset pet godina kasnije, po povratku iz mučnog i nametnutog egzila, objavljuje jedan od najneobičnijih romana napisanih na srpskom jeziku – Kod Hiperborejaca (1966). Život diplomate u Italiji uoči Drugog svetskog rata samo je okvir za sliku evropskog severa i juga, pred katastrofu koja će potresti osnove civilizacije.

Čudna knjiga kako ju je sam autor nazivao, „jedan haos uspomena, putovanja i lutanja, jedan novi Crnjanski koji govori onako kako nije govorio – o životu, starosti, o svom životu… Mešavina putopisa kroz Italiju, život u Rimu, mnogo beležaka, razmišljanja, utisaka čoveka koji počinje da stari“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari