Roman o hajci i javnom progonu 1

Novi roman Vide Ognjenović „Maksimum“, u izdanju IK „Arhipelag“, predstavlja izuzetnu storiju o mehanizmima hajke i javnog progona.

Izmešten na prvi pogled iz aktuelnog vremenskog konteksta, ovaj roman svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje iznosi sugestivno svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.

Junak romana Vide Ognjenović Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje.

Od tog trenutka javnog napada Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, dok mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje. Javnost koja je godinama slavila Maksimuma, prepoznajući u njegovom stručnom mišljenju i umetničkom ukusu nesporni autoritet, sada, zbog nekoliko novinskih tekstova u kojima se iznose slabi argumenti, izlaže bespoštednoj sumnji sve što je uradio u svojoj javnoj i umetničkoj karijeri.

Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari