Policija je uhapsila i zadržala u pritvoru petoricu osumnjičenih za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje u selu Jabuka. U tom mestu kod Pančeva, gde su prethodnih pet dana održavani protesti, koji su prerasli u rasističke, romsko naselje od preksinoć čuva policija. Grupa od 500 ljudi pod plaštom žalosti za ubijenim mladićem,10. juna, kako je prethodno saopštila policija, četiri večeri za redom kamenovala je romske kuće, evangelističku crkvu i pozivala na linč.

Više tužilaštvo u Pančevu podnelo je zahtev sudu za pokretanje istrage protiv petorice stanovnika Jabuke. Oni se terete da su zajedno sa većim brojem N.N. lica, na čijem se otkrivanju radi, izazivali nerede sa nacionalnom netrpeljivošću prema Romima“, kaže tužiteljka Gordana Čolić. Tužilaštvo je predložilo da se osumnjičenima odredi pritvor do 30 dana kako ne bi uticali na svedoke i ponovili isto krivično delo. Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je ocenio da rasistički protesti zaslužuju osudu i da građanima mora da se pošalje jasna poruka da su svi u tom mestu zaštićeni. Podsetimo, neredi u Jabuci počeli su nakon što je sedamnaestogodišnji Rom B.J, kako se sumnja, nožem izbo vršnjaka Dejana S. Osumničeni je uhapšen i pred sudijom za maloletnike brani se ćutanjem.

Izraz čistog rasizma

Beograd – Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) saopštio je da „anticiganizam nikada i nigde nije bio izraz osećanja za pravo i pravičnost, već samo izraz čistog rasizma“. Centar postavlja pitanje gradonačelnici Pančeva zbog čega još prvog dana nasilnih protesta nije zatražila intervenciju žandarmerije koja „zato i postoji“. Dodaje se da CRCD očekuje od MUP-a da reaguje a ne da čeka pet dana.

Nevladine organizacije Udruženje mladih Roma Srbije (UMRS) i Beogradski centar za ljudska prava pozvale su državu da sankcioniše nasilje nad Romima. UMRS poziva meštane Jabuke da prekinu začaran krug nasilja i podseća da ne može narod snositi krivicu za individualne zločine. Beogradski centar za ljudska prava osudio je napade i ocenio da je država jedina nadležna da sudi optuženima. „ Odmazda i retribucija su neprihvatljivi, a pored toga što su inkriminisane zakonom, predstavljaju i kršenje osnovnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari