Romi iz Zaječara proslavljaju svoju slavu Bibijako Đive: Ispred zavetnog drveta doneli sveće i hranu 1Foto: M. S. / Danas

Širom sveta pravoslavni Romi danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu Tetka Bibija. Ove godine znatno manje Roma je prisustvovalo obelažavanju slave u Zaječaru, a kolačari ove godine su isti kao i prošle – članovi Udruženja Društva Roma Zaječar.

Miljan Rašić, predsednik Udruženja Društva Roma Zaječar, istakao je za Danas da je praznik namenjen najmlađima i da se tradicionalno slavi poslednjeg dana januara.

“Okupili smo se ispred naših prostorija, malo smo se proveselili uz zvuke trube, a zatim otišli do zavetnog drveta na Kraljevici. Tetka Bibija je zaštitnica dece i nekada je, po predanju, lečila bolesne”, objašnjava Rašić.

Prema njegovim rečima, kod zavetnog drveta, građani su se molili za zdravlje svojih porodica i prijatelja.

Romi iz Zaječara proslavljaju svoju slavu Bibijako Đive: Ispred zavetnog drveta doneli sveće i hranu 2
Foto: M. S. / Danas

“Svako donosi sveće, hranu i moli se za svoje najbliže. Naši stari kažu da je Tetka Bibija bila zaštitnica dece. Da su vladale bolesti kuga i malarija, ona je sa svojim lekovitim travkama lečila bolesne i decu. Romi – muslimani slave našu zaštitnicu zadnje nedelje u martu, a mi pravoslavni – poslednjeg dana januara. Tu razlika u datumima, kako stariji kažu, nastala zbog toga što je zaštitnica u različito vreme obilazila razne krajeve”, kaže on.

Rašić dodaje da se u Zaječaru već 40 godina slavi pored zavetnog drveta na Kraljevici, ali da su u pregovorima sa Gradskom upravom da se nađe drugo drvo jer je postojeće kako kaže „dotrajalo“. Takoše, dodaje da je neophodno da to bude rodno drvo, kao što su šljiva, jabuka.

Romi iz Zaječara proslavljaju svoju slavu Bibijako Đive: Ispred zavetnog drveta doneli sveće i hranu 3
Foto: M. S. / Danas

On nam je kazao da se oko drveta postavljaju darovi, hrana, sveće, žito koji se namenjuju Tetka Bibiji.

“Ove godine nas je manje nego ranijih godina. Svakodnevne migracije su uticale na to. Nekada je na teritoriji grada Zaječara živelo više od 2.000 Roma, a sada nešto više od 1.000. Od prošle slave do sada, 20 odsto Roma je otišlo iz Zaječara”, kaže sagovornik Danasa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari