Romske porodice iz nehigijenskog naselja kod Južne obilaznice protestovali su juče ujutro ispred zgrade Skupštine grada Kragujevca nezadovoljni zbog loših uslova u kojima žive.

Žitelj naselja Naser Beriša rekao je da u takozvanom kartonskom naselju živi osam porodica koje imaju 50 dece, koje su u Kragujevac došle 1999. godine iz Obilića na Kosovu.

– Godinama živimo u kartonskom naselju u kućama od blata, kartona i dasaka, bez struje i vode za piće. Uslovi su katastrofalni jer je celo naselje natopljeno vodom koja ističe iz obližnje reke, a u nju se izliva i kanalizacija – rekao je Beriša. On je naveo da je voda kontrolisana i da su lekari rekli da „ni slučajno ne sme da se koristi za piće“.

– Mi pijemo tu vodu, a od opštine smo dobijali samo litar i po vode po članu za nedelju dana – rekao je Beriša. On je naveo da su deca često bolesna i da dobijaju trovanje od neispravne vode, vlage i prljavštine, a ima i obolelih od astme.

Beriša je rekao da je juče ujutro razgovarao sa članom Gradskog veća za socijalnu politiku Slavicom Saveljić koja im je predložila da odu u Komesarijat za izbeglice i uzmu zahteve kako bi konkurisali za stanove koji se grade za izbegla i raseljena lica u bloku Avala.

Prema rečima Beriše, predočen im je i program za povratak na Kosovo što „nikada ne bi prihvatili zbog dece“.

Predstavnik Kancelarije za romska pitanja grada Kragujevca Zoran Pavlović rekao je da je tim porodicama, po dolasku sa Kosova, najpre ponuđen smeštaj u kolektivnom centru, što su oni odbili. Neko vreme porodice su bile smeštene u objektu u Ulici braće Poljakovića, a onda su se nastanile na prostoru ispod Južne obilaznice, nadomak grada, gde i danas borave.

– Uspeli smo da po programu otkupa seoskih domaćinstava zbrinemo prošle godine dve porodice iz kartonskog naselja ispod Južne obilaznice, a jedna je odbila takvu mogućnost – rekao je Pavlović.

On je rekao da je rešenje tog problema učešće na konkursu koji je nedavno otvoren za dodelu 15 stanova za izbegla i interno raseljena lica i socijalno ugrožene porodice u Kragujevcu.

U toku je izgradnja tih stanova, uz podršku Evropske komisije i grupe 484, a njihovo useljavanje je planirano do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari