Romi protiv rasizma 1

Udruženje Roma Novi Bečej organizovalo je juče ulični marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma. Učesnici marša su nosili zastave i transparente sa natpisima – „Stop nasilju“, „Stop rasizmu nad Romima“, „Život bez rasizma“ i drugi. Kako objašnjavaju u Udruženju Roma Novi Bečej, ulični marš imao je za cilj da podseti širu javnost na rasizam i diskriminaciju prema romskoj zajednici.


– Na marš smo pozvali sve bitne institucije na lokalu, predstavnike romske zajednice, organizacije civilnog društva sa kojima sarađujemo i mreže čije smo članice, rekla je Vesna Ćerimović, aktivistkinja udruženja. Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, naglasila je da je ulični marš prošao bez problema.

– Na Međunarodni dan borbe protiv rasizma okupili smo se da ukažemo na rasizam koji postoji oko nas, koji je sistemski, a Romi i Romkinje to najbolje osete. Naša akcija je imala i za cilj i da ukaže na rane brakove, kako bismo započeli kampanju koja će trajati u naredne tri godine, u okviru koje ćemo se baviti upravo tom temom, kaže Jovanovićeva.

U okviru kampanje „Mesec romsko-ženskog aktivizma“ koja traje od 8. marta do 8. aprila, Romska ženska mreža Banata organizuje više aktivnosti posvećenih borbi protiv rasizma ali i ukupnom poboljšanju položaja Romkinja u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari