Da li već počinju polako da se ispunjavaju predviđanja nekih eksperata da će Amerikanke doakati Njutu Gingriču i njegovoj kandidaturi za sledećeg predsednika SAD? Preuranjeno je, možda, priklanjati se toj medijski atraktivnoj tezi koju je u javnost izbacila bliža i dalja prošlost nekadašnjeg predsedavajućeg kongresnog Predstavničkog doma.

Dosad dvaput razvedenog i triput ženjenog, u svojih 68 godina, pri čemu se pamte biseri poput onog kada je predlagao svojoj drugoj supruzi „brak utroje“ sa tadašnjom ljubavnicom Kalistom, sadašnjom gospođom Gingrič, koju, inače, svuda u kampanji intenzivno predstavlja kao buduću prvu damu SAD.

Florida se, kao jedna od ključnih južnih država, u utorak potpuno priklonila Gingričovom suparniku iz Masačusetsa. Mit Romni ga je do nogu potukao u važnom duelu sa 47:32 u procentu osvojenih glasova, što je dodatno uvećalo njegovu prednost na listi osvojenih delegatskih mesta za partijsku konvenciju koja će krajem avgusta verifikovati imenovanje budućeg Obaminog suparnika (Santorum i Pol daleko zaostaju, sa 13, odnosno sedam odsto). Posle Floride, gde je svih 50 delegatskih glasova pripalo pobedniku, redosled na kandidatskoj listi izgleda ovako: Romni 84, Gingrič 27, Pol, 10, Santorum sedam.

Već u noći između utorka i srede videlo se da je bivši guverner Masačusetsa bio maksimalno pripremljen za svoju, kako je rekao, „prekretnicu sa Floride“ i „buduće izazove u Vašingtonu“. U govoru na pretponoćnom slavlju sa svojim pristalicama u Tampi, praćen suprugom i petoro sinova i kćeri, kurtoazno je pomenuo trojicu suparnika, da bi zatim ukazao Americi na izbor koji će joj se ponuditi na predsedničkom nadmetanju protiv Obame.

– Kao što vidite, potpuno sam spreman da povedem našu partiju i našu zemlju. Moje liderstvo obeležiće kraj Obamine ere i početak američkog prosperiteta – konstatovao je Romni. Da bi za kraj, parafrazirajući jedan citat filozofa Tomasa Pejna, preko svih nacionalnih RTV stanica poslao šefu Bele kuće sledeću poruku: „Izabrani ste, kao predsednik, da predvodite. Ali, vi ste izabrali da sledite i sad je vreme da se sklonite s puta“.

Sve u svemu, na republikanskom političkom horizontu kao da je već počeo polako da se ocrtava rasplet ovog maratonskog čistilišta, za koje je, inače, predviđeno da potraje još puna četiri meseca i obuhvati svih 50 američkih država. Posle žestokog sprinta u januarskoj fazi (Ajova, Nju Hempšir, Južna Karolina, Florida) ovog meseca na programu je period višenedeljne „šetnje“ tokom koje su zakazana samo tri nova okršaja – u Nevadi, sledeće subote, i zatim u Arizoni i Mičigenu 28. februara.

A, potom dolazi, 6. marta, tradicionalni „super utorak“, kad će se o predsednikovom izazivaču istovremeno izjašnjavati republikanska baza u deset država, uključujući i značajna partijska uporišta kao što su Ohajo i Virdžinija.

Trijumf na Floridi, kako se od juče ujutru konstatuje u prvim vašingtonskim reagovanjima, mogao bi da bude tek najava sledeće Romnijeve žetve u februaru. U svim dosadašnjim analizama Romni je izdvajan kao izraziti favorit predstojećeg nadmetanja u Nevadi, gde je i pre četiri godine (u svom prvom pokušaju da osvoji republikansku predsedničku nominaciju), nadmašio sa 51 odsto osvojenih glasova kasnijeg nominacionog pobednika Džona Mekejna.

Tadašnji Romnijev uspeh u Nevadi došao je dobrim delom i kao rezultat zdušne podrške tamošnjeg veoma brojnog mormonskog življa, a u uopšte nema osnove da sumnja (naprotiv) da se to neće reprizirati i sledećeg vikenda. A, to bi mogao da bude samo početak Romnijevog berićetnog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari