Mit Romni (65), nekadašnji guverner Masačusetsa, pobedio je na republikanskim preliminarnim izborima u Nevada održanim u subotu. On je osvojio gotovo 44 odsto glasova, čime je ubedljivo porazio svog glavnog rivala u trci za dobijanje predsedničke nominacije Njuta Gingriča, za koga je glasalo oko 25 odsto ljudi. Treće mesto pripalo je kongresmenu iz Teksasa Ronu Polu, koji je dobio 20 odsto glasova, dok je poslednji bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum sa osvojenih 12 odsto glasova.


Romni je u obraćanju pristalicama na slavlju organizovanom u hotelu Red rok kazino u Las Vegasu istakao da je njegova pobeda značajna za dalje nadmetanje za dobijanje predsedničke nominacije republikanaca. „Ovo nije prvi put da ste me podržali, ali ovoga puta će me vaši glasovi odvesti u Belu kuću“, rekao je Romni, piše Njujork tajms. On je, takođe, izrekao oštre kritike, na račun aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država, demokrate Baraka Obame.

– Došao je trenutak da Obama prestane da se izvinjava svima zbog politike koju vode SAD, i da se izvini građanima Amerike zbog politike koju vodi – smatra Romni. Prema njegovom mišljenju, američki predsednik je uništio sve segmente ekonomije. Romni je poručio da će ukoliko dobije predsednički mandat Sjedinjene Države ponovo postati najprivlačnija destinacija za preduzetnike i inovatore. Naredna faza republikanskih preliminarnih izbora predstavljaće veliki test za Romnija, budući da će glasanje biti održano u nekoliko ključnih država, kao što su Kolorado, Minesota, Mejn, Mičigen i Arizona.

Kao jedan od aduta Romnija navode se njegove menadžerske sposobnosti, što bi, prema mišljenju dela američke javnosti, moglo da bude veoma značajno u trenutku kada se SAD bore sa ekonomskom krizom. Bogatstvo je stekao osamdesetih i devedesetih godina 20. veka pružajući usluge poslovnog konsaltinga i vođenjem nezavisnog investicionog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari