Ako je suditi po sumi sakupljenog novca u dosadašnjem toku predizborne kampanje Mit Romni je u prednosti u odnosu na aktuelnog američkog predsednika Baraka Obamu.

U kasu republikanaca do sada se slilo 106 miliona dolara, što je za 35 miliona dolara više od svote koju su prikupile Obamine demokrate. Predsednikov štab neretko upozorava svoje pristalice da postoji opasnost da Obama postane prvi predsednik koga je, tokom borbe za reizbor, finansijski nadmašio njegov politički oponent.

S druge strane, rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje su sproveli Ju-Es-Ej tudej i Galup prednost daju Obami koji bi u američkim saveznim državama u kojima nijedan kandidat nema većinsku podršku osvojio 47, a Romni 45 odsto glasova. Anketom su obuhvaćene države Kolorado, Florida, Ajova, Mičigen, Nevada, Nju Hempšir, Nju Meksiko, Severna Karolina, Ohajo, Pensilvanija, Virdžinija i Viskonsin. Ove države nisu tipično ni demokratske, ni republikanske i zato često mogu da odluče ishod.

Prema ovoj anketi, u ostatku SAD Obama, koga podržava 48 odsto birača, vodi ispred Romnija koji ima 44 odsto glasova. Anketa, u kojoj su učestvovala 2.404 registrovana birača, sprovedena je od 22. do 29. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari