Povlačenje Rika Santoruma iz trke za predsedničku nominaciju republikanaca praktično je okončalo borbu za izbor kandidata te partije. Santorum je povlačenjem pružio priliku Mitu Romiju da pridobije podršku preostalih neopredeljenih konzervativaca i preusmeri kampanju na svog demokratskog rivala, aktuelnog predsednika Baraka Obamu. Predstojećih sedam meseci kampanje biće rezervisano isključivo za nadmetanje Obame i Romnija.


Santorum je značajno zaostajao za Romnijem u kampanji kada je reč o finansijama i nije želeo da reskira gubitak izbora u rodnoj Pensilvaniji, drugi put za šest godina, navode analitičari, prenosi Bi-Bi-Si.

Romni duže vreme pokušava da predstavi Obamu kao neuspešnog predsednika čija je politika usporila ekonomski oporavak istovremeno povećavajući deficit i zaduživanje. Obama je pak govorio da će Romni odvesti Ameriku u duboku recesiju i naškoditi srednjoj klasi u korist bogatih.

„Za Mita Romnija, ova trka je uvek bila usredsređena na Obamu i kako Amerikancima dati posao“, kaže Romnijeva portparolka Andrea Soul. „Od sada Romni objavljuje svoju kandidaturu i vodi kampanju sa glavnom porukom da predsednik Obama nije uspeo da zaštiti ekonomiju“, kaže Soul. Menadžer Obamine kampanje Džim Mesina uzvratio je da „dok Romni sebe naziva idealnim kandidatom istovremeno obećava povratak na politiku koja je dovele do krize, potisnula žene, srednju klasu i hispanoamerikance“.

Ovakav razvoj događaja poštedeće Romnija skupe i zamorne preliminarne kampanje u Pensilvaniji, državi u kojoj je rođen Santorum, ali i eventualnih poraza u još nekim državama. Ipak, Romni je do sada prikupio 662 delegatska glasa, što je daleko od 1.144 glasova delegata potrebnih za osvajanje partijske nominacije, dok su bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič i Ron Pol i dalje u trci. Gingrič kaže da ne odustaje kako bi konzervativcima dao „pravi izbor“ i apeluje na pristalice Santoruma da ga pordrže. Ali, ni Romni niti većina republikanaca ne vide Gingriča i Pola kao ozbiljne suparnike. Međutim, najnovije istraživanje javnog mnjenja Vašington posta i ABC njuza pokazuje da Romni daleko zaostaje za Obamom kada je reč o podršci žena i hispanoamerikanaca, pre svega zbog svojih stavova o imigrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari