Jedna od stvari koju sam naučio kao predsednik jeste da predstavljam celu zemlju. Ukoliko pretendujete za mesto predsednika, očekujemo od vas da radite za dobrobit svih Amerikanaca, a ne samo za sebe – prekorno je poručio aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama svom rivalu na novembarskim izborima Mitu Romniju.


U emisiji kod Dejvida Letermana, Obama je kazao da je Romni pogrešio kada je rekao da su 47 odsto Amerikanaca „žrtve“, aludirajući na izjavu republikanskog kandidata izrečenu tokom privatnog prijema početkom godine, a zabeleženu na snimku koji je pre dva dana procurio u javnost.

Republikanski predsednički kandidat Mit Romni kritikovao je, tokom privatnog prijema na kojem su prikupljana sredstva za njegovu kampanju, pristalice predsednika Baraka Obame kao ljude koji zavise od vlade i koji ne plaćaju porez na prihode. Čitav govor Romnija zabeležen je skrivenom kamerom. Romni se, nešto ranije, za Foks njuz pravdao rečima da je uveren da taj procenat građana koji „zavise od vlade“ neće glasati za njega 6. novembra. Ipak, ostao je pri svojoj izjavi istakavši da govori o pojedincima koji ga ne podržavaju, koji ne plaćaju porez, te da „oni misle da je posao vlade da im pomaže“. Takođe je osudio vladinu ideju o „redistribuciji“ kao potpuno strani koncept.

Tokom gostovanja kod Letermana, Obama je, takođe, komentarisao nedavni napad na američki konzulat u Bengaziju kada su ubijeni ambasador i još trojica diplomata, navodeći da to nije akt rata, te da je nasilje bio protest zbog antislamskog filma, što, opet, ne može biti izgovor.

Gostovanje Obame u čuvenom šouu Letermana obeležili su i komični momenti. Kada se pojavio u studiju, Obama se obratio voditelju rečima da mu deluje veoma grubo. Leterman mu je na to odgovorio „O, niste me videli golog“, na šta je Obama uzvratio „Niti ću“. Šou, koji se emituje utorkom kasno uveče, počeo je šalom na račun Klinta Istvuda, koji je na nedavnoj konvenciji republikanaca „razgovarao“ sa Obamom, obraćajući se praznoj stolici. „Pre nego što počnem, ako želite, možete se obratiti praznoj stolici“, rekao je Leterman, na šta se Obama osmehnuo. U međuvremenu, objavljeno je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli NBC njuz i Volstrit žurnal, a koje pokazuje da će za Obamu glasati 50 odsto građana, što je najveća stopa podrške još od marta.

„Palestinci ne žele mir“

Jedan od nekoliko video klipova koji je, takođe, na svom sajtu objavio magazin „Majka Džons“, kao i Romnijeve ocene o „žrtvama“, sadrži njegovu izjavu da „Palestinci ne žele mir na Bliskom istoku“ i da im je cilj da unište Izrael. Očekivano, Romnijeva izjava naišla je na osude Palestinaca. Prema rečima palestinskog pregovarača Saeba Erekata, samo oni koji žele da sačuvaju izraelsku okupaciju tvrde da Palestinci nisu zainteresovani za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari