Kako se američki predsednički izbori bliže tako se kampanja zahuhtava i dobija sasvim nove momente, što najbolje oslikava primer iz Floride, gde se sa bilborda i reklamnih panoa smeši izraelski premijer Benjamin Netanjahu, a upečatljive su i poruke upozorenja zbog pretnji Irana.

Organizacija „Osiguraj Ameriku sada“, koju sve češće vezuju za republikance, potrošila je navodno milion dolara za reklamni prostor zakupljen u Majamiju, Vest Palm biču i Fort Majersu, oblastima na Floridi sa brojnom jevrejskom populacijom, piše američki politički dnevnik Politiko. Na nedavno održanoj pres-konferenciji, predstavljen je reklamni video-klip sa Netanjahuom u glavnoj ulozi i porukom sadržine: „Činjenica je da je svakim danom Iran sve bliže i bliže nuklearnoj bombi. Svet kaže Izraelu da čeka, ima još vremena. A ja pitam, šta da čekamo? Do kada? Potom se čuje glas koji kaže „svetu je potrebna američka jačina, ne izvinjenje“. Iako se nijedan kandidat eksplicitno ne pominje, poznato je da su republikanci optuživali američkog lidera Baraka Obamu što se izvinjavao u ime Ameriku.

Stručnjaci smatraju da bi zbog ove svojevrsne predizborne kampanje u SAD Netanjahu mogao imati glavobolje budući da je suočen sa brojnim kritikama ne samo u zemlji već i u inostranstvu. „Oni u međunarodnoj zajednici koji odbijaju da postave crvene linije pred Iran nemaju moralno pravo da postavljaju crveno svetlo pred Izrael“, rečeno je tokom iste konferencije za štampu. Kritičari, među kojima i proizraelski senator, okrivljuju Netanjahua da se svojim oštrim kritikama na račun aktuelne administracije meša u američke izbore.

U intervjuu za Jerusalem post, Netanjahu je odbacio navode kao „potpuno neosnovane“ navodeći da njegove izjave vezane za Iran „nemaju nikakve veze sa američkim izborima, jer iranski nuklearni program nije briga za američki politički kalendar“.

Nevladina organizacija koja stoji iza ove kampanje ima status takozvane 501(c)(4) (NVO čiji primarni cilj nije da navijaju za nekog političkog kandidata, nego da „edukuju javnost“). Glavni moto grupe „Osiguraj Ameriku sada“ jeste da „ujedini jastrebove svih političkih uverenja da se podstaknu i podrže oštrije politike iz domena nacionalne bezbednosti“. Zbog svog poreskog statusa, ove grupa nema obavezu da objavljuje imena svojih donatora, mada je poznato da su njeni osnivači republikanci Džon Meklaulin i Pat Kadel. Koincidencija ili ne, za izbore 2009. Netanjahu je angažovao Meklaulina za savetnika kampanje Likud partije.

Republikanski dvojac Meklaulin i Pat Kadel oštro je kritikovao Vašington post, Jevrejska telegrafska agencija JTA i vašingtonski jevrejski nedeljnik, između ostalih, zbog sumnjivih rezultata istraživanja koje je sponzorisala grupa „Osiguraj Amerike sada“, a koji pokazuju da je podrška Jevreja Obami opala na 43 odsto. Galupovo istraživanje objavljeno iste nedelje pokazalo je, međutim, da je podrška Obami među jevrejskom zajednicom 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari