Tajni video snimak koji je procureo u javnost prikazuje republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija kako govori grupi bogatih birača o delu američkog naroda koji „ništa ne radi i ne plaća poreze“ misleći na birače Baraka Obame. „Reč je o 47 odsto onih koji su uz Obamu, zavise od vlade, veruju da su žrtve i i da vlada ima obavezu da brine o njima“, rekao je Romni na privatnom skupu početkom ove godine obraćajući se potencijalnim donatorima. Romni je rekao i da njegov posao nije „da brine o tim ljudima“.

Snimak je juče objavljen na internet stranici liberalnog magazina „Majka Džons“. Romni je hitno sazvao medije, ali nije se izvinio zbog izjava koje su mnogi ocenili rasističkim. Reagujući na obelodanjivanje snimka, Romni je rekao da je istu poruku uputio i javno.

Analitičari smatraju da će izjava naneti štetu Romniju, koji je uporno prikazivao svog oponenta kao privilegovanog i nedodirljivog. U prvim reakcijama iz Obaminog štaba navodi se da je šokantno da kandidat za predsednika SAD iza zatvorenih vrata priča grupi bogatih donatora da polovina Amerikanaca sebe vidi kao žrtvu. „Teško je služiti kao predsednik svih Amerikanaca kada tako s prezirom mislite o polovini nacije“, kazao je Džim Mesina, menadžer Obamine kampanje. U odgovoru iz suprotnog tabora navedeno je da Romni želi da pomogne svim građanima „zaglavljenim“ u Obaminoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari