Predsednik EU Herman van Rompej pokušao je da marginalizuje ulogu ministarke za spoljne poslove EU Ketrin Ešton i preuzme kontrolu nad ključnim aspektima spoljne politike Unije. Van Rompej, predsednik Evropskog saveta koji okuplja lidere EU, optužen je da je podržao predlog Francuske da se osnuje „odred sa specijalnim zadatkom“ u vezi sa strateškim odnosima koji bi bio rival Eštonovoj jer je ona ovlašćena za evropsku spoljnu politiku.

„Pokušao je da prevaziđe samog sebe tako što je nastojao da navede Eštonovu i države članice da ga izveštavaju o njihovim strateškim odnosima sa Kinom, Indijom, Rusijom i SAD“, rekao je jedan zvaničnik UN. Analitičari ocenjuju da su koškanja između predsednika EU i ministarke spoljnih poslova EU posledica „nedostatka fokusa“ u vreme kada Evropa bezuspešno pokušava da parira SAD i Kini na međunarodnoj pozornici.

S druge strane, pojedini izvori pokušali su da svu krivicu svale na Eštonovu i sastanak šefova diplomatije EU, kojim je ona predsedavala: „Ministri spoljnih poslova EU sastali su se prošle nedelje, ali je njihov doprinos bio manji od očekivanog i predlog o osnivanju specijalnih snaga prvo je iznela Francuska“, kazao je jedan zvaničnik.

Briselski zvaničnici ovaj spor, pak, smatraju delom aktuelne borbe koju vode Rompej, Eštonova i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso u vezi s tim ko je zadužen za EU nakon što je sporni Lisabonski ugovor stupio na snagu u decembru prošle godine. Kako se navodi, predsednik EU je bio besan zato što su vlade država članica EU odbile predlog kojim bi on dobio moćnu ulogu u evropskom „ekonomskom rukovodstvu“ i zato što se od Barosa, a ne od njega zahtevalo da prošle nedelje održi govor o „stanju Unije“ pred članovima Evropskog parlamenta. „Ozlojeđen je zbog činjenice da kao predsednik EU nije prisustvovao skupu članova Evropskog parlamenta pred kojima je održan govor o stanju Unije i da Baroso iznosi ekonomske predloge“, kazao je izvor blizak EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari