"U ovom slučaju postupaće i inspekcija": Ministarstvo prosvete povodom neprihvatanja romske dece u školi u Ripnju 1Foto: BETAPHOTO MILOŠ MIŠKOV

Ministarstvo prosvete Srbije je danas saopštilo da će zbog neprihvatanja romske dece u jednom odeljenju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Ripnju kod Beograda postupati i inspekcija.

Grupa roditelja dece u toj školi u opštini Voždovac žalila se direktoru da je u jednom odeljenju „previše“ romske dece, na šta su roditelji te dece kazali da je to čist rasizam, prenela je TV N1.

Ministarstvo je saopštilo da se ravnopravan pristup i mogućnosti za obrazovanje u Srbiji ostvaruju kroz inkluzivni pristup i niz mera podrške za decu i učenike iz osetljivih društvenih grupa.

U saopštenju piše da je zbog toga Školska uprava Beograd dala preporuku školi „Vuk Karadžić“ u Ripnju da pri formiranju odeljenja poštuje sve pedagoške kriterijume i da „vodi računa o ujednačavanju broja učenika kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška“.

Ministarstvo kaže da to značii „da se uvaže svi neophodni kriterijumi koji nisu ispunjeni u potpunosti u prethodnoj strukturi odeljenja“.

Navedeno je i da je „u cilju što bolje adaptacije savetovano školi da tokom prve nedelje realizuje zajedničke aktivnosti sa učenicima oba odeljenja“, te da je „školi preporučeno da tokom cele godine realizuju aktivnosti sa decom i roditeljima u školi, u cilju razumevanja i uvažavanja različitosti“.

Navedeno je da je „obavljen i razgovor sa grupom roditelja kojima je saopšteno šta je dogovoreno i kakva je dinamika aktivnosti“ i da su „prvobitno u toj školi bila formirana dva odeljenja prvog razreda sa po 18 učenika na način da nisu bili realizovani zahtevi u pogledu inkluzije“.

„U ovom slučaju postupaće i inspekcija“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari