Zahvaljujući projektu HERA „Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa“ od idućeg proleća turisti iz zemlje i inostranstva biće u prilici da Felix Romulijanu dožive na potpuno drugačiji način. Sistem hologramskih projekcija, interaktivnih panela i kompjuterskih 3D animacija omogućiće posetiocima ovog lokaliteta, koji je inače pod zaštitom Uneska, da upoznaju i dožive rimsku dvorsku arhitekturu na atraktivan način.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Projekat HERA je od velike važnosti ne samo za ovaj region već i za Srbiju uopšte. Želimo da se naše kulturno dobro, a naročito ono koje se nalazi na listi svetske kulturne baštine, bude prepoznatljivo na turističkom tržištu i da se pozicionira zajedno sa ostalim kulturnim dobrima u jadranskom basenu, kazala je na završnoj konferenciji projekta u Zaječaru državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prof. dr Lukrecija Đeri, ističući veliki značaj ovog projekta.

HERA se finansira sredstvima EU (IPA Adria) i njome je obuhvaćeno osam zemalja jadranskog basena – Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Srbija i Grčka, sa osnovni ciljem povezivanja i promovisanja jadranskog basena kao jedinstvene destinacije kulturnog turizma, uz veću uključenost lokalnih zajednica u promociju i vrednovanje kulturne baštine radi društveno-ekonomskog razvoja. Budžet kompletnog projekta je 8,8 miliona evra, a deo koji se odnosi na Romulijanu je oko 530.000 evra.

– Kada bude bio završen, projekat HERA biće poseban brend i predstavljaće početak saradnje sa kolegama iz osam zemalja, gde ćemo biti upućeni jedni na druge jer su svi projekti slični i srodni, sa različitostima koje nose. Nadam se da će svi muzeji jednog dana imati savremenu tehniku kojom će predstaviti svoju ponudu kulturnog turizma primereno vremenu u kom živimo, rekao je direktor Narodnog muzeja Zaječar Bora Dimitrijević najavljujući da su postojeće hologramske projekcije, interaktivni paneli i 3D animacije tek prvi korak koji će vremenom biti nadograđivane.

Govoreći o očekivanim rezultatima, koordinatorka projekta HERA Miljana Golubović izdvojila je smanjenje sezonalnosti lokaliteta, ujednačavanje turističke ponude u kvalitativnom i kvantitativnom delu, kao i podizanje svesti o značaju kulturnog turizma i kako on može da doprinese lokalnom razvoju. Posebna važnost je u stvaranju HERA brenda i stvaranju standarda i što većem uključivanju lokalnih aktera. Učesnici završne konferencije u Zaječaru su nakon oficijelnog dela među prvima bili u prilici da lokalitet Felix Romuliana dožive na savremen način.

Lukrecija Đeri: Vaučeri cele godine

Državna sekretarka prof. dr Lukrecija Đeri u Zaječaru izjavila je da će resorno ministarstvo i u 2016. podsticati razvoj domaćih ugostiteljsko smeštajnih kapaciteta vaučerima čija je vrednost nepromenjena i iznosi pet hiljada dinara. Novina u odnosu na 2015. jeste da je prijava moguća tokom čitave godine, a mogućnost da koriste vaučere dobili su i ino penzioneri i nosioci poljoprivrednih domaćinstava. Od 1. januara iduće godine na subvencije od 10 do 15 evra po gostu mogu da računaju domaće turističke agencije koje dovode organizovane grupe stranih turista uz ispunjenje određenih uslova. Ostaju i subvencije za turističke organizacije, kao i krediti za preduzetnike pod povoljnim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari