Da li Kristijano Ronaldo može da pruži maestralnu partiju protiv kluba koji ga je vinuo u nebesa i preporučio „galaktikosima“, odnosno da li Žoze Murinjo može da spremi novu zamku iskusnom ser Aleksu Fergusonu biće jasno nakon prvih 90 minuta dvomeča osmine finala koji će odigrati Real Madrid i Mančester junajted. Oba tima u duel ulaze sa punom koncentracijom na elitno takmičenje, s tom razlikom da se „kraljevski klub“ praktično odrekao titule u domaćem šampionatu, dok su „crveni đavoli“ izgledno novi prvaci Engleske.


Ronaldo je i u Mančesteru i Realu bio nosilac prepoznatljivom igrom, s tim da se lako adaptira i na sisteme igre koji se razlikuju. Zato je evidentno da će Portugalac znati na koji način da napadne formaciju Junajteda koja se nije puno promenila otkako je 2009. napustio Old Traford. Ronaldu u prilog ide i raspored domaćinstava jer će „probiti led“ u Španiji a ne Engleskoj gde bi svakako sa više emocija izašao na teren. Međutim, defanzivac Mančestera Džoni Evans tvrdi da duel Reala i „crvenih đavola“ neće biti u senci susreta Portugalca sa svojim bivšim klubom.

– Mnogo je važnija istorija dva velika kluba i ostali igrači koji će izaći na teren. Ima tu još fudbalera Reala koji mogu da nam naprave problem. Poznajemo se dobro, neki fudbaleri igraju zajedno u reprezentacijama, tako da će biti zanimljivo videti meč. Što se samog Ronalda tiče, on je dosta unapredio svoju igru otkako je napustio Mančester. Sada mnogo više radi u defanzivi, nije samo opasan po krilima – istakao je Evans koji je pod znakom pitanja za štoperski tandem sa Nemanjom Vidićem jer se povredio za vikend protiv Evertona.

Nasuprot Ronaldu naći će se Robin van Persi, Holanđanin koji je dolaskom u Mančester unapredio svoju igru i postao jedan od ključnih igrača na terenu. Zato će biti zanimljivo videti kako će Murinjo spremiti taktiku protiv fudbalera kojeg takođe poznaje iz Premijer lige, dok su se sretali u gradskom derbiju Čelsija i Arsenala.

– Pobednika dvomeča rešiće bolje raspoloženi igrač, Ronaldo ili Van Persi. Ali biće teško, treneri i fudbaleri se dobro poznaju. Voleo bih da Mančester pobedi sa 4:3, a da Kristijano postigne sva tri gola za domaćina – predviđa Ole Gunar Solsker, nekadašnji napadač „crvenih đavola“.

Osim na terenu, duel na Santjago Bernabeu doneće veliki okršaj i uz aut liniju. Žoze Murinjo već je u dva navrata igrao protiv Mančestera u osmini finala Lige šampiona i ima polovičan uspeh. Sa Portom je bio uspešniji 2004. kada je i osvojio trofej, dok je na klupi Intera poražen u sezoni 2008/2009. golovima Ronalda i Vidića. Portugalac je protiv Aleksa Fergusona imao pozitivan skor i dok je bio u Čelsiju sa pet pobeda, četiri remija i samo jednim porazom tokom tri godine.

Kada su u pitanju startne postave, treneri će morati dosta da kombinuju, uslovljeni zdravstvenim biltenom. Osim na dugoročno odsutnog golmana Ikera Kasiljasa Murinjo neće moći da računa ni na Anhela Di Mariju, ali mu se u postavu zato vraćaju oporavljeni Pepe i Ćavi Alonso. S druge strane, Aleks Ferguson je suočen sa dve povrede od vikenda, jer osim na Evansa neće moći da računa ni na Džonsa. Ipak, ohrabrenje je što se oporavio Rio Ferdinand pa će zadnja linija „đavola“ igrati u starom tandemu Ferdinand – Vidić.

Portugalci žele novi trofej

Kristijano Ronaldo osvajao je već Ligu šampiona, ali sa Mančesterom, pa će u ovoj, možda i poslednjoj sezoni u Madridu, pokušati da donese jubilarni deseti trofej na Santjago Bernabeu. S druge strane, Žoze Murinjo je „ušati“ pehar podizao dok je bio na klupi Porta i Intera, pa bi novim uspehom ostvario nesvakidašnji uspeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari