Pogotkom svog najboljeg igrača Kristijana Ronalda u 79. minutu Portugal je savladao Češku sa 1:0 i obezbedio mesto u polufinalu Evropskog fudbalskog prvenstva. Zvezda Real Madrida je do svog trećeg gola na šampionatu Starog kontinenta došla nakon dve pogođene stative, a posle jedne od brojnih dobrih akcija u drugom poluvremenu kada je Nani centrirao sa desnog krila, rezervista Almeida na sreću svog tima bio kratak, ali je zato Ronaldo lukavim udarcem glavom poslao loptu koja se odbila od zemlju i prevarila iskusnog Petera Čeha.


Prvo poluvreme u prestonici Poljske nije donelo veća uzbuđenja, a osim stative Kristijana Ronalda u 45. minutu, praktično jedini detalj vredan pomena je povreda napadača Portugala Postige koji je zamenjen u 40. minutu. Tako je duel otvoren opreznom igrom oba rivala, ali i sa čak osam kornera. Nakon šuta Mutinja prvu kakvu takvu akciju s druge strane terena organizovali su Česi ali je Baroš za trenutak zakasnio za loptom. Došli su i Portugalci sredinom prve deonice do solidnih napada ali su „makazice“ Kristijana Ronalda završile pored gola Petera Čeha, baš kao i šut zvezde Real Madrida iz slobodnog udarca nekoliko trenutaka kasnije. Ipak, Ronaldo je najbliži pogotku bio pred sam kraj poluvremena, kada je neposredno pred zvižduk engleskog arbitra Hauarda Veba pogodio okvir gola.

Portugalci su prvo poluvreme završili konkretnim prilikama, a tako su i otvorili nastavak. Već u 15. sekundi drugih 45 minuta rezervista Almeida je glavom šutirao pored gola, da bi Ronaldo iz još jednog slobodnog udarca pogodio stativu. Šut sa distance je oprobao i Nani, ali je golman Čelsija odlično intervenisao. Mreža Čeha se prvi put zatresla u 58. minut kada je Almeida postigao gol na centaršut Nanija, ali je u trenutku upućivanja lopte bio za korak ispred zadnje linije rivala pa je dosuđen ofsajd. Nekoliko trenutaka pre odlučujućeg trenutka meča šansu je imao i Nani (74) kada mu je Kadlec u poslednjem momentu izblokirao šut. Posle vodećeg, ispostavilo se i jedinog gola, Portugalci su još čvršće kontrolsali loptu, a Česi koji su u prvom poluvremenu i imali nekoliko manjih šansi do kraja meča nisu uspeli praktično ni da uzmu loptu rivalu koji je nakon 90 minuta igre otišao dalje.

Portugal će u polufinalu 27. juna u Donjecku odmeriti snage sa boljim iz četvrtfinalnog para između Španije i Francuske.

Češka – Portugal 0:1(0:0)

K. Ronaldo 79

Grad: Varšava. Stadion: Nacionalni stadion. Gledalaca: 55.590. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Žuti kartoni: Limberski (Češka), Nani, Veloso (Portugal).

ČeŠka: Čeh, Gebre Selasie, Sivok, Kadlec, Limberski, Hubšman (od 86. Pekhart), Plašil, Jiraček, Darida (od 61. Režek), Pilar, Baroš.

Portugal: Patrisio, Pereira, Alveš, Pepe, Koentrao, Meireleš (od 88. Rolando), Veloso, Mutinjo, Nani (od 84. Kustodio), Ronaldo, Postiga (od 40. Almeida).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari