Kristijano Ronaldo je opet pogodio protiv svog bivšeg kluba Mančester junajteda, a posle gola u revanšu osmine finala Lige šampiona na Old Trafordu bukvalno se izvinio navijačima domaćeg tima, koji su ga bodrili punih šest godina tokom kojih je nosio dres „crvenih đavola“.

Ipak, zakoni surovog profesionalizma su jasni, a Portugalac ih je samo sledio kada je u 69. minutu postavio konačnih 2:1 za Real, apsolutno dovoljnih da se Madriđani plasiraju u četvrtfinale elitnog takmičenja. Derbi ove runde u potpunosti je opravdao očekivanja, a jedina slaba tačka bio je turski sudija Cunejt Čakir, koji je prestrogo isključio Nanija u 57. minutu pošto je ovaj neoprezno nogom udario Arbelou u stomak. U tom trenutku tim Aleksa Fergusona vodio je 1:0 i bio bliži mestu među osam najboljih timova na Starom kontinentu.

Ferguson je iz startne postave izostavio Vejna Runija, što možda i ne bi bila tema za razmišljanje i analizu da je brojčano stanje na terenu ostalo izjednačeno. Junajted je kontrolisao igru tokom većeg dela prvog poluvremena predvođen sinoć izvanrednim kapitenom Nemanjom Vidićem. Upravo je srpski internacionalac bio najbliži pogotku pošto je lopta posle njegovog udarca glavom u 21. minutu završila na stativi Realovog gola. Domaćin je igrao oprezno i odvažno u isto vreme, nije dao ponajboljim igračima „kraljevskog“ kluba da se razmahnu, a posebnu ulogu imao je Rajan Gigs, koji je u svom 1.000 nastupu u seniorskoj karijeri imao zadatak da primiri nekadašnjeg klupskog kolegu Ronalda. I dobro je to činio sat vremena, jer je Portugalac bio bez pravih lopti i dobrih prilika za gol.

Pogodaka nije bilo u prvom delu, a Junajted je dosta srećno poveo u 48. minutu. Prvo je Varan propustio šansu da otkloni opasnost posle dve odlične reakcije Arbeloe, a zatim je Nani uputio loptu u peterac Reala, gde je Ramos nespretno reagovao i savladao svog golmana Dijega Lopeza, koji je ponovo menjao povređenog Kasiljasa. I onda je Čakir preuzeo glavnu ulogu, jer je jednim potezom isključio Nanija, razbesneo Fergusona, srušio taktiku Junajteda i vratio u život Real, kojem je jedan gol bio dovoljan za produžetke. Trener gostiju Žoze Murinjo je odmah reagovao uvođenjem Modrića umesto Arbeloe, a hrvatski reprezentativac mu se zahvalio golom na poverenju. Tekao je 66. minut kada je sa dvadesetak metara pogodio levu stativu, od koje se lopta odbila i završila u mreži. Domaćin se nije još ni konsolidovao, a Iguain je pred drugom stativom pronašao Ronalda, koji je utišao „Teatar snova“. Od tog trenutka Junajtedu su bila neophodna dva gola za prolaz u četvrtfinale, što je sa igračem manje bila nemoguća misija. Mančester je preuzeo inicijativu, ali je Murinjo uveo Pepea i ojačao odbrambeni bedem. Do kraja meča probali su Van Persi, rezervista Runi i Vidić, ali promene rezultata nije bilo. Kaka je na suprotnoj strani pogodio stativu bez posledica, jer je Real ranije već obezbedio mesto u narednoj fazi.

Borusija izbacila Šahtjor

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda igraće u četvrtfinalu Lige šampiona pošto su u revanš meču savladali Šahtjor sa 3:0. U prvom meču odigranom u Donjecku bilo je 2:2. Sinoć su strelci za „milionere“ bili Felipe Santana u 31, Mario Gece u 37. i Jakub Blaščikovski u 59. minutu što je više od 65.000 navijača znalo da proslavi.

MANČESTER JUNAJTED – REAL 1:2 (0:0)

prvi meč – 1:1

Strelci: Ramos 48ag – Modrić 66, Ronaldo 69. Stadion: Old Traford. Gledalaca: 76.000. Sudija: Cunejt Čakir. Žuti kartoni: Evra, Kerik (Mančester junajted), Arbeloa, Kaka, Pepe (Real). Crveni karton: Nani (Mančester junajted).

ManČester junajted: De Hea, Rafael (od 87. Valensija), Ferdinand, Vidić, Evra, Kleverli (od 73. Runi), Kerik, Velbek (od 81. Jang), Nani, Gigs, Van Persi.

Real: Lopez, Arbeloa (od 59. Modrić), Ramos, Varan, Koentrao, Alonso, Kedira, Ozil (od 73. Pepe), Di Marija (od 45. Kaka), Ronaldo, Iguain.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari