Karl Rouv, bivši savetnik odlazećeg američkog predsednika Džordža Buša, analizirao je mandat svog nekadašnjeg šefa u okviru neformalnog projekta „Bušovo nasleđe“. On tvrdi da Buš nikada ne bi pokrenuo invaziju na Irak da nije dobio podatke obaveštajnih službi koji su ukazivali na to da tadašnji irački lider Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje. Analitičari smatraju da na taj način Rouv pokušava da poboljša Bušovu reputaciju i opravda njegove političke poteze.


Bivši Bušov savetnik kazao je na nedavnom skupu u Njujorku da je nakon terorističkih napada izvedenih 11. septembra 2001. Vašington počeo da gaji još veće podozrenje prema Huseinovom režimu i protivi se zloupotrebi ljudskih prava i kršenju rezolucija Ujedinjenih nacija u Iraku. Ipak, podaci o iračkom oružju za masovno uništenje predstavljali su prelomni trenutak za Vašington. „Da nismo dobili takva obaveštenja, verujem da bi administracija tragala za kreativnim načinima za rušenje Huseina“, izjavio je Rouv. Prema njegovom mišljenju, Bušova administracija morala je da radi „teške stvari u teško vreme“ da bi bili zadovoljeni interesi države. Rouv takođe smatra da je Buš zaštitio SAD od novih terorističkih napada i ocenio da je ta država odnela pobedu u ratu u Iraku. Nasuprot tome, pojedini kritičari američkog predsednika tvrde da je njegova administracija po svaku cenu želela da sruši Huseinov režim i manipulisala podacima o programu proizvodnje oružja u Iraku u cilju pronalaženja izgovora za otpočinjanje invazije.

Nekadašnji zvaničnik Bele kuće ističe i da odlazeći predsednik ne snosi krivicu za postojeću finansijsku krizu. Štaviše, Rouv smatra da je Buš uspeo za vreme svog prvog mandata da spreči stagnaciju Volstrita i brani predsednikove poteze u oblasti obrazovanja, zdravstva i borbe protiv side u Africi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari