Jedan od najboljih horor romana, publikovan u višemilionskom tiražu širom sveta, Rozmarina beba, pojavio se ovih dana na srpskom jeziku (prevod Zoran Trklja) u izdanju beogradske izdavačke kuće Booka. Reč je o drugom naslovu u okviru novopokrenute edicije Žanr, koja je startovala klasikom Tomasa Herisa Kad jaganjci utihnu. Ista izdavačka kuća najavila je i sledeća dva naslova – Herisovog Crvenog zmaja i Levinove Momke iz Brazila.


Dramski pisac i autor romana od kojih su skoro svi postali bestseleri, Ajra Levin (preminuo u 78. godini života, 2007) tokom svoje karijere (od 15. godine želeo je da postane pisac) dokazao je da može da piše dela različitih žanrova – od misterije i horora do brodvejskih komedija. Za četiri decenije rada napisao je samo sedam romana (između prvenca i Rozmarine bebe prošlo je 14 godina), ali su oni prodati u tiražu od nekoliko desetina miliona primeraka, a većina ih je i ekranizovana. Njegova dela kritičar Njuzvika Piter S. Freskot nazvao je „kesom kokica – bez ikakve hranljive vrednosti, ali ne možete da se zaustavite kada počnete“.

Najpoznatija ekranizacija je Rozmarina beba (1967) – priča o grupi satanista i devojci koja na misteriozan način ostaje trudna, koju je, godinu dana po izlasku romana, snimio reditelj Roman Polanski. Zatim je tu roman Stepfordske supruge (1972), o domaćicama koje muževi zamenjuju robotima, koji je prvo snimljen 1975, a zatim je 2004. doživeo rimejk u kojem je glumila Nikol Kidman. Konačno, tu su i Momci iz Brazila (1976, film 1978), s pričom o zaveri kojom se oživljava Hitler u cilju ponovnog uspostavljanja Trećeg rajha u Južnoj Americi.

Sam Levin nije bio zadovoljan što je satanizam stekao popularnost posle Rozmarine bebe. „Osećam se krivim što je Rozmerina beba dovela do Isterivača đavola, Predskazanja… Cela generacija našla se na udaru, a vera u Satanu postala je moderna. Ja ne verujem u to, a nisam vratio nijedan od čekova koji su stizali na ime autorskih honorara“, izjavio je svojevremeno Levin. On je, pre nego što se okrenuo romanima, pisao za televiziju. Prvi roman koji je objavio bio je Poljubac pre smrti (1953), što mu je odmah donelo nagradu Udruženja pisaca misterija Amerike, a i dva puta je bio ekranizovan. Kad je reč o pozorištu, Levin se tu istakao brodvejskim hitom Nije vreme za poručnike (1955), ali i komičnim trilerom Klopka (1979), koji je kasnije postao film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari