Republička radiodifuzna agencija preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja emisije „Nemoguća misija“ u kojoj je učesnik bio premijer Ivica Dačić, jer bi emitovanje takvog sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu ponašanja emitera, a što bi kao posledicu imalo pokretanje postupaka za izricanje mera, ističu za Danas u RRA.

Oni smatraju da ovaj i slični sadržaji „koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani: vređaju dostojanstvo ličnosti, ugrožavaju pravo na privatnost, ne vode računa o zaštiti dece i maloletnika“.

„RRA retko ima priliku da reaguje pre nego što neki program bude emitovan, jer ne postoji zakonska obaveza emitera da bilo koji programski sadržaj dostave na uvid RRA pre emitovanja. U ovom slučaju, pre svega sa interneta i iz štampanih medija, Savet je upoznat sa jednim delom sadržaja i načinom na koji je pomenuta emisija snimljena, pa je zahvaljujući tim saznanjima i podacima na svojoj jučerašnjoj sednici doneta preporuka da se taj sadržaj ne emituje“, navode u RRA.

Britanski tabloid „San“, kao i nekoliko drugih inostranih časopisa, preneli su vest da je srpski premijer Ivica Dačić bio žrtva skrivene kamere. List San navodi da je Dačić bio žrtva pošalice manekenke koja nije nosila donji veš tokom intervjua za „hrvatsku televiziju“ i dodaje da se Dačić pokazao da je „prva liga“ (Premier league) kada je u pitanju reakcija na očiglednu šalu. Ovaj list ističe da namerava da sličnu šalu napravi na račun britanskog premijera Davida Kamerona. Vest su preneli i američki CNN i „Global post“, kao i britanski „Dejli mejl“ i „Miror“, ali i brojni mediji iz drugih zemalja. Snimak spornog intervjua ima više od milion pregleda na sajtu Jutjub.

Tončev: Postupak protiv odgovornih

Ivica Tončev, savetnik za bezbednost premijera Srbije, rekao je da je premijer Dačić pokrenuo postupak kažnjavanja odgovornih zbog propusta koji su doveli do toga da bude žrtva skrivene kamere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari