RSE: EU i SAD reagovale na zabrane ulaska pojedinim stranim državljanima u Srbiju 1Foto: EPA/MIKE THEILER

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) komentarišući za Radio slobodna Evropa (RSE) odluke Srbije da pojedinim stranim državljanima zabrani ulazak na svoju teritoriju, pozvale su Beograd da se pridržava demokratskih principa i međunarodnih standarda o ljudskim pravima.

RSE ukazuje da je pod obrazloženjem da su pretnja po bezbednost, Srbija u poslednjih godinu dana zabranila ulazak pojedinim aktivistima, umetnicima i novinarima koji su strani državljani, a među njima ima osoba iz regiona, kao i ruskih antiratnih aktivista i novinara.

„Prvi su javno kritikovali poteze vlasti u Srbiji, drugi politiku Vladimira Putina“, piše RSE. Poslednji slučaj desio se 12. jula kada je granična policija Srbije zabranila ulazak u zemlju aktivisti iz Bosne i Hercegovine Nedimu Musiću, koji je prethodno podržao proteste protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto.

„Svesni smo odluka o zabrani ulaska u Srbiju raznim stranim državljanima na osnovu navodnih bezbednosnih rizika, uključujući i nedavni slučaj g. Nedima Musića“, kazao je portparol EU Peter Stano dodajući da Brisel nema pristup detaljnim informacijama koje su korišćene kao osnova za te odluke.

On je rekao da iako država ima pravo da stranim državljanima ograniči pristup svojoj teritoriji, u opravdanim slučajevima koji bi mogli biti štetni po njenu bezbednost, „važno je da se to primenjuje u skladu sa srpskim pravnim okvirom, kao i u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima o ljudskim pravima“.

„To ne bi trebalo da rezultira ograničavanjem slobode izražavanja i prava na mirno okupljanje stranih državljana“, kazao je Stano.

U komentaru za Radio Slobodna Evropa, iz američkog Stejt Departmenta rekli su da su upoznati sa takvim odlukama vlasti u Srbiji.

„Uzimajući u obzir njen status zemlje kandidata za članstvo u EU i cenjenog partnera u održavanju mira i bezbednosti širom regiona, pozivamo Srbiju da u ovim i svim drugim akcijama za sprovođenje zakona podržava vladavinu prava i najviše demokratske standarde“, navodi Stejt Department.

RSE podseća da je među onima kojima su vlasti Srbije nedavno zabranile ulazak, jer ima „negativnu procenu bezbednosnog rizika“, koju donosi Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je i bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan.

Štukan je zaustavljen na pasoškoj kontroli aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu i vraćen u Sarajevo.

Štukanu je i sredinom 2023. godine bio uskraćen ulazak u zemlju, nakon što je učestvovao u masovnim građanskim protestima „Srbija protiv nasilja“ koji su se održavali u Beogradu.

Sa beogradskog aerodroma među poslednjima je 8. juna morao da se vrati i rusko-izraelski novinar Roman Perl.

Perl je angažovan na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa „Current time – Aktuelnosti“, a u Srbiju je krenuo u privatnu posetu.

Razlog otkazivanja gostoprimstva je „bezbednosni rizik“ koji su videle vlasti Srbije, piše RSE i dodaje da ;Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na pitanje te medijske kuće za pojašnjenjem takve odluke, te da li ona ima veze sa tim što je Perl u Rusiji proglašen „stranim agentom“.

To Ministarstvo, kao ni BIA, nisu odgovorili na pitanja RSE ni u prethodnim sličnim slučajevima, piše RSE.

Prema Zakonu o strancima „neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije“, podseća RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari