Šabački Farmakom MB, vlasništvo Miroslava Bogićevića, sa više od četiri hiljade radnika otišao je u opasne vode stečaja. Tako je RT Zajača zvanično od šestog februara u stečaju, a bez posla su ostala 582 radnika.

Ovaj nekadašnji rudnik antimona privatizovan je 2006. godine, ali u njemu nije kopana ruda već je topljeno olovo iz sekundara. U savremenu topionicu, po evropskim standardima, uloženo je više od deset miliona evra. Doskorašnja direktorka rudnika Jasmina Milutinović kaže da su problemi počeli još od 2011. godine, a blokada je došla u aprilu 2013. godine, i to najviše zaslugom dve banke koje su odobrile, a posle odbile da kreditiraju proizvodnju. Uz to, država je trebalo da isplati Zajači oko sto miliona dinara po osnovu podsticajnih sredstava za prerađene količine starih akumulatora. Ovo olovo bi se koristilo za fabriku akumulatora u Somboru. Ali, država je isplatila svim reciklerima zaostala potraživanja jedino nije RT Zajači, i to 77 miliona dinara za 2013. i 23 miliona dinara za 2014. godinu.

S tim parama verovatno bi se izbegao stečaj, jer u to vreme radnicima se dugovalo dve plate, a sada već 18, ali su sada svi praktično ostali bez posla. Pored investicija u savremenu topionicu olova Farmakom je uložio više od 30 miliona dinara u rekonstrukciju škole, udžbenike, užine i stipendije za učenike, kao i u lokalni klub i mesnu zajednicu u Zajači. Da se radi o maćehinskom tretmanu države prema ovom privrednom subjektu primer je i rudnik Stolice kod Krupnja.

Jasmina Milutinović podseća da je ovaj rudnik privatizovan 2008. godine i da u njemu ništa nije rađeno, jer ulaganja u rudarstvo su dugoročan i planski posao. Tokom majskih poplava srušena je brana jalovišta, što je prouzrokovalo brojne ekološke probleme, izlivanje teških metala u Kostajnik i dalje u Jadar i Drinu. Međutim, to je elementarna nepogoda, i o tom je obavešteno nadležno ministarstvo, a bili su upoznati i predstavnici Evropske unije, i postojala je mogućnost da se dobiju sredstva iz evropskih fondova i donatorskih konferencija. Međutim, od svega toga ništa nije bilo. Odnedavno u stečaj je otišla i šabačka Mlekara, oko 150 radnika je otpušteno, a oko 300 stotine njih je ostalo u proizvodnim pogonima. U ovu fabriku uložena su znatna sredstva, tako da je dnevna proizvodnja dostizala i 260 tona prerađenog mleka. Mlekara je imala izvoz za Rusiju i u druge zemlje, a o kvalitetu dovoljno je reći da su imali dozvolu izvoza i na američko tržište. Rečit primer je i prodaja livnice u Požegi za oko tri miliona evra, dok je Farmakom u taj pogon investirao 40 miliona evra. Najavljen je i stečaj Fabrike akumulatora Sombor, i to za 31. mart.

Malo poznate činjenice

O hapšenju Miroslava Bogićevića mnogo se pisalo u medijima, ali u svemu tome malo je pravih informacija. Šabački nedeljnik Podrinske i TV AS predočili su činjenice o kojima javnost malo zna. Istražujući ovaj slučaj novinar Hanibal Kovač javno je predočio kopiju predugovora sa jednom singapurskom kompanijom vrednim 500 miliona evra. Upravo taj predugovor trebalo je Bogićević da potpiše u Amsterdamu, ali je uz veliku pompu uhapšen na aerodromu Surčin. Takođe, znalo se da je Bogićević više puta išao u Amsterdam, i da je zakazao povratak 18. novembra. Sa tim parama svi problemi bili bi rešeni, plaćen porez i ostala dugovanja. Takođe, revizorka kuća AMEK u pripremi za izlazak Farmakoma na berzu zvanično je ustvrdila da bi profit u narednih deset godina od Farmakomovih rudnika u zapadnoj Srbiji iznosio 400 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari