Za razliku od Srbije, u kojoj industrijska proizvodnja u prvoj polovini 2012. godine ima negativan trend, odnosno pad za 4,2 procenta u odnosu na isti period minule godine, privredna kretanja u osam gradova Borskog i Zaječarskog okruga su drugačija i to, pre svega, zahvaljujući rudarskoj proizvodnji koja je u odnosu na 2011. godinu veća za 15,6 odsto, ocenjuju u Regionalnoj privrednoj komori Zaječar.


– Dobre tendencije u rudarskoj proizvodnji, nažalost, nisu preslikane na sektor prerađivačke industrije, gde je zabeležena manja proizvodnja za dva odsto, i proizvodnju električne energije, koja je bila manja za 2,9 posto, ali se nepobitno može zaključiti da rudarstvo drži privredu istočne Srbije – kaže predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru Dejan Tošić.

„Kao najveći izvoznik i firma sa blizu 5.000 zaposlenih, čije su plate redovne i daleko iznad republičkog proseka, RTB Bor je i dalje najznačajnija kompanija u Borskom i Zaječarskom okrugu ali, rekao bih, i među vodećim u Srbiji jer prednjači u svemu! Suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom od 41,7 miliona dolara zabeležen je zahvaljujući odličnom poslovanju borske kompanije – izjavio je Tošić novinarima.

U RPK Zaječar saznajemo i da je u prvoj polovini ove godine iz Borskog i Zaječarskog okruga izvezena roba u vrednosti 200,3 miliona dolara, dok je uvoz bio 158,6 miliona. Izvozni asortiman su najvećim delom činile sirovine i poluproizvodi od bakra, a najviše se uvozio repromaterijal od bakra i onaj za doradne poslove u proizvodnji obuće, kao i rudarska oprema, odnosno kamioni-damperi, rezervni delovi za mašine, specijalni pneumatici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari