U cilju bržeg pristupanja Srbije EU, Švedska je u 2011. izdvojila 16 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji, rekao je pored ostalog boraveći u poseti opštini Bor i RTB Bor ambasador Švedske u Srbiji Kristen Asp i dodao da će brži razvoj Timočke krajine, samim tim i Bora uslediti po ulasku Srbije u EU. Švedski ambasador je takođe ocenio da je, strateški gledano, RTB Bor važan ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu, te najavio da će saradnja sa švedskim kompanijama, koja je već više nego uspešna, u narednom periodu biti proširena.


– Poslovne odnose sa RTB-om zbog toga vidim kao dobru priliku za uspostavljanje tešnjih veza između Švedske i Srbije – rekao je Asp.

Borski kombinat bakra je nedavno sa švedskom kompanijom „Metso Minerals“, renomiranim proizvođačem flotacijske opreme i tehnologije, potpisao ugovor o adaptaciji i automatizaciji pogona u Velikom Krivelju. Posao je vredan 17 miliona evra, a ugradnjom novih flotacionih mašina RTB Bor će do kraja godine dobiti modernu liniju flotiranja kriveljske rude, sa znatno manjom potrošnjom električne energije. S druge strane, i većim iskorišćenjem metala za čak osam procenata. Nakon razgovora sa menadžmentom borskog basena rukovodstvom opštine, ambasador Asp i ataše za kulturu Helen Larson, zajedno sa predsednikom borske opštine Nebojšom Videnovićem, otvorili su u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru izložbu karikatura koje su delo švedskih i autora sa Balkana. Izložbu pod naslovom „Suočavanje sa klimom“ čine ilustracije koje na zabavan način, mešavinom satire i humora, pozivaju svet da odgovornije reaguje na klimatske promene i opasnosti koje one nose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari