"Otišao korak dalje u ponižavanju 'javnog servisa građana'": Sagovornici Danasa o Vučićevom gostovanju u Dnevniku RTS-a 1Foto: Screenshot RTS

Iako je RTS Aleksandru Vučiću posvetio više minuta emitovanja nego bilo kom drugom političaru u predizbornoj kampanji, novinari javnog servisa su ponovo njegova meta. Tokom gostovanja na ovoj televiziji prekinuo je novinarku rečima da mu je žao što je pristao da govori za RTS.

– Izvinjavam se gledaocima što sam došao u RTS, posebno posle ovoga što ste i večeras priredili, ali ću na profesionalan način obaviti svoj posao i ubuduće ću se na drugi način obraćati građanima Srbije, kazao je Vučić, aludirajući na prilog o izborima koji je u drugom Dnevniku pušten pre njegovog gostovanja.

Tokom predizborne kampanje, provladini mediji objavili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao gostovanje u Dnevniku RTS-a i navodno poručio javnom servisu da umesto njega pozovu kandidata pokreta Kreni-promeni za gradonačelnika Beograda Sava Manojlovića.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji, kaže da nema gotovo nikakve sumnje da se Vučić vrlo arogantno i sa visine ponaša prema svima, pa tako i prema novinarima RTS-a, ali i prema drugim medijima.

– U ovom konkretnom slučaju kada je RTS u pitanju videlo se da je raspoložen da odgovara na pitanja na koja on želi da odgovori, a vrlo je neprimereno što je na samom početku intervjua rekao kako eto žali što je uopšte došao na taj intervju. Tu ima još nekoliko stvari, baš je i on spomenuo da se gospođa Brnabić, kao predsednica skupštine, požalila da je ovoga puta RTS bio pristrasan u odnosu na opozicione partnere, pa da je čak nekome ko nije ni predstavnik parlamentarne stranke dao više prostora nego onima koji su u vlasti, navodi Veljanovski.

Ističe da je ova konstatacija potpuno apsurdna i netačna, jer znamo da je i ovoga puta Aleksandar Vučić dobio 33 minuta tog dnevnika, što je paradoksalno s obzirom da se radi o emisiji koja treba da traje 30 minuta.

– Intervju sa njim je praktično istisnuo ceo dnevnik, ali i termin posle dnevnika. To se ni u jednom normalnom okruženju, demokratskom i medijskom ne može dogoditi. Ako postoji potreba da se razgovara sa nekim iz državnog vrha, onda se uvek prvo završi informativna emisija, odnosno dnevnik, pa posle toga u nastavku idu takvi intervjui. RTS je pokazao da je apsolutno servilan prema vlasti. To mu nije prvi put, setimo se kada je izglasana Vlada Srbije, i tada je u tom dnevniku koji treba da traje 30 minuta, predsednik Vučić dobio 27 minuta, objašnjava Veljanovski.

Dodaje da su to sve dokazi potpuno neregularnog i nelegitimnog ponašanja, i predsednika Vučića, ali i samog RTS-a i dodaje da Aleksandar Vučić u odnosu na medije nema prava da se ponaša sa visine vlasti na kojoj se nalazi.

– On može samo kao običan građanin da ima mišljenje da li neki medij nešto treba da radi ili ne treba. Mi smo do sada bezbroj puta imali primer gde smo mogli da se uverimo da Vučić i njegova vlast utiču i na RTS, i na televizije koje imaju nacionalno pokrivanje, ali i na druge medije i delove njihovog propagandnog mehanizma. Pošto se dogodilo da je RTS nagovestio mogućnost da neko drugi gostuje, što je inače obaveza RTS-a koju ne sprovodi u dovoljnoj meri, Vučić je reagovao kao neko ko je apsolutno autoritaran i smatra da svi mediji treba da služe samo njemu i njegovoj vlasti, zaključuje Veljanovski.

Bivši član Saveta REM-a i narodni poslanik stranke Srbija Centar, Slobodan Cvejić, navodi da je Aleksandar Vučić sinoć imao još jedan privatni TV šou na RTS-u.

– U sadržinskom smislu ovo je bila još jedna epizoda njegove besomučne samopromocije, a u pravnom smislu još jedna zloupotreba javnog resursa za svoj i SNS-ov interes. U formalnom smislu, međutim, dobili smo nešto novo. Vučić je otišao korak dalje u ponižavanju „javnog servisa građana“, prekidajući voditeljku da bi optužio njenu kuću da izveštava pristrasno u korist opozicije i da bi se cinično izvinio građanima što se uopšte pojavio na ovom kanalu, kaže Cvejić.

Ističe da je ovaj Vučićev čin „jeftina histrionična predstava za intelektualno i emotivno inferiorne gledaoce“, kao i da istinu prikazuje statistika koja govori da se Vučić „ne skida“ sa RTS-a i da se u gotovo svim prilozima o njemu govori pozitivno.

– Posebno je protežiran u najgledanijoj informativnoj emisiji i to je jedan od ključnih elemenata njegove medijske manipulacije. Zbog toga čvrsto verujem da je cilj ovog ciničnog nastupa da se pred javnošću RTS prikaže kao objektivan, kao da u jednakoj meri kritikuje Vučića i druge političare, navodi Cvejić.

Sa druge strane, smatra da je cilj ovoga da se urednicima i novinarima javno zapreti da će izgubiti njegovu naklonost ako im padne na pamet da stvarno počnu da izveštavaju objektivnije, što je inače važan zahtev opozicije i ODIHR-a.

Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS-a, nije želeo da komentariše Vučićevo ponašanje u emisiji javnog servisa, niti je to, prema njegovim rečima, nadležnost Upravnog odbora „da se meša u bilo kakav programski sadržaj“.

– Ne bih komentarisao ničije ponašanje, rekao je Klanšček.

Sa druge strane, član UO RTS-a, Predrag Azdejković, za Danas navodi da predsednik treba da shvati da je došao na javni servis i da tamo postoje određeni profesionalni standardi koji se poštuju.

– Svako ima pravo da mu se nešto ne sviđa, i da neće da gostuje, to je osnovno ljudsko pravo, ali ako on kaže da je predsednik svih građana onda mora da istrpi i opoziciju i novinare, kaže Azdejković.

Smatra da Vučić ovim načinom ne preti da neće gostovati na RTS-u, već je ovo više vid pritiska.

Od Dragana Bujoševića, generalnog direktora RTS-a, Danas nije uspeo da dobije ikakav odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari