Radio-televizija Srbije ni prošle godine nije ispunila zakonom definisanu obavezu emitovanja nezavisnih produkcija u okviru svog programa, pokazuje Izveštaj o ispunjavanju zakonskih i programskih obaveza RTS za 2011, koji je objavila Republička radiodifuzna agencija (RRA). Kako se navodi, nezavisne produkcije imale su u programu prvog kanala RTS učešće od 6,27 odsto, a na drugom kanalu skoro 7,4 odsto, iako se zakonom predviđa da javni servis mora imati makar deset odsto učešća nezavisnih produkcija u ukupnom godišnjem emitovanom programu.

Kako se dodaje u izveštaju, RTS je na oba svoja kanala ispunila obavezne kvote srpskog jezika i sopstvene produkcije u odnosu na ukupno godišnje vreme emitovanog programa. Prema žanrovskoj strukturi, informativni program najzastupljenija je vrsta sadržaja na kanalima RTS, koji čini skoro polovinu ukupnog programa na prvom kanalu, odnosno blizu trećine na RTS2.

Na RTS1 filmski i serijski programi zastupljeni su sa 25 odsto u programu, dok je preostala četvrtina raspoređena na sve ostale vrste sadržaja koje su zakonska obaveza javnog servisa. U ukupnom programu RTS2 dokumentarni i naučno-obrazovni program zastupljeni su sa 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari