RTS: SBB pravi političku priču 1Foto: wikipedia

RTS ukazuje u današnjem saopštenju da je kablovski operater SBB „jedini koji pravi političku priču od mesta TV programa na daljinskim upravljačima“.

RTS objašnjava da je to učinio „odlukom da promeni redosled TV programa usred izborne kampanje za predsednika Srbije“.

U saopštenju RTS napominje da bi „SBB morao da javnosti Srbije objasni najmanje dve stvari. Prvo: zašto je u razmaku od 103 dana promenio sopstvenu odluku o rasporedu TV programa? Da podsetimo i SBB i njegove glasnogovornike, ova kompanija je 2. decembra prošle godine dostavila
Regulatornom telu za elektronske medije raspored programa u svojoj mreži. Drugo: SBB treba da objasni zašto nije i ovoga puta o promeni obavestio REM?“

Portparol SBB kaže da je razlog promene rasporeda TV programa gledanost kanala N1, podseća RTS i konstatuje da onda RTS 1, ako je razlog gledanost, svakako mora da bude na prvom mestu, „jer je on 40 puta gledaniji od N1“.

U saopštenju RTS napominje da je upravo SBB bio „među onima koji su lobirali i preko Evropske komisije u Briselu da se donese postojeći Zakon o elektronskim medijima“.

– U njemu jasno piše da REM bliže utvrđuje logičku numeraciju TV kanala i da su operatori dužni da poštuju njegovu odluku, objašnjava RTS.

Taj Zakon se ne odnosi samo na operatora multipleksa, kako sugeriše SBB, smatra RTS, već na sve koji distribuiraju medijske sadržaje, bez obzira na tehnologiju koju koriste. Zato on važi i za SBB i zato je SBB u decembru i obavestio REM o svojoj numeraciji TV kanala, navodi RTS.

Ali ponavljamo, ni mi, ni SBB, nismo zaduženi za tumačenje Zakona, to je posao sudova, ukazuje RTS, koji se ne plaši ni domaćih, ni međunarodnih sudova i koristiće ih da zaštiti svoja prava.

„Konačno, Zakon obavezuje i SBB da ne sme da stavlja svoje kanale u privilegovanu poziciju“, naglašava RTS i ocenjuje da je „promenom redosleda TV programa SBB debelo prekršio tu odredbu“.

„On je četiri svoja kanala pomerio na bolje pozicije“, precizira se u saopštenju Javnog servisa, „a četiri programa RTS na lošije“.

„Podsećamo SBB, koji se diči svojim briselskim vezama, da u Evropi ne postoji praksa da se četiri kablovska kanala nađu ispred tri kanala javnog medijskog servisa (RTS 2, RTS 3 i RTS HD)“, navodi se u sapštenju RTS i ističe da su u Evropi javni medijski servisi na prvim mestima u kablovskim
mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari