Ručak na vodi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre tačno 100 godina, Ilustrovani list je preneo slike iz sveta o novom modelu prsluka za spašavanje, kao i mnogobrojnim funkcijama koje su zadivile javnost.

Prsluk za spašavanje je invencija koja se mnogo puta menjala kroz istoriju, njena forma kakvu poznajemo i danas, je oblikovana upravo pre 100 godina izveštava Ilustrovani list.

Pronalazač „kostima za spašavanje“ Hinman, je demonstrirao odlike svog izuma putem ručka, naime obrok se nalazio na vodi, a zvanice su nosile upravo nepotopive prsluke.

Američki sportista i kapetan je time hteo da dokaže tezu da u njima apsolutno ne može čovek da se udavi, pritom je izrazio velike nade da će upravo njegov doprinos spasiti mnoge živote.

Tokom svog rada na funkciji kapetana, uspeo je da spasi na stotine života davljenika.

Ručak na vodi 2
Foto: Digitalna.nb.rs

Borba za svaki pojedinačni život ga je motivisala da napravi iskorak u nauci i konstruiše nepotopivi prsluk.

London Tajms je prvi list koji je pisao o pronalasku, gde je konstatovao da će njegova funkcionalnost tek se prikazati prilikom nesreće na moru.

Proizvod se u tom trenutku već našao u proizvodnji u Nju Jorku gde je izrađeno 600 komada, a početna cena je iznosila 15 dolara.

Hinmanove ambicije su dosezale do toga da će svi prekookeanski brodovi biti snabdeveni ovim sredstvom za spašavanje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari