U noći između subote i nedelje dve nepoznate osobe na motoru u pokretu bacile su ručnu bombu-kašikaru na zgradu Televizije Pink u Ulici Neznanog junaka, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se navodi da povređenih lica nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

Dodaje se da policija intenzivno radi na ovom slučaju, o čemu je obavešten dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu.

Portparolka Pinka Tatjana Vojtehovski rekla je juče Tanjugu da napad na RTV Pink predstavlja još jedan u nizu vandalskih činova koji su proteklih dana zahvatili Beograd.

– Verujemo da policija radi svoj posao i da će počinioci biti brzo identifikovani – rekla je Vojtehovski Tanjugu i dodala da je najvažnije što nije bilo ljudskih žrtava. Kako je navela, još nije utvrđeno kolika je počinjena materijalna šteta i procena je u toku.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je juče osudilo bombaški napad na poslovnu zgradu TV Pink, u kojoj nije bilo ljudskih žrtava, i pozvalo nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce napada.

„Podsećamo da su prošle godine tokom nasilnih protesta desničarskih grupa i stranaka posle hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića novinari i mediji prvi bili na meti demonstranata nezadovoljnih izveštajima“, ističe se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da najnovija eskalacija nasilja na beogradskim ulicama preti istom odmazdom i ukoliko policija, tužilaštvo i pravosuđe ne budu efikasni u pronalaženju i kažnjavanju napadača na Pink logično je očekivati nove napade.

„Svaki nekažnjen zločin poziv je na novi, zato zahtevamo od države da ubrza istrage ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, pronađe i kazni atentatore na Dejana Anastasijevića i okonča suđenje napadačima na snimatelja B92 Branka Boškovića“, navodi se u saopštenju.

„Sve dok država jasno ne stavi do znanja da će se obračunati sa kriminalcima, bez obzira odakle oni dolaze, Srbija neće biti bezbedna“, zaključuje se u saopštenju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od policije da hitno identifikuje i privede ljude koji su bacili eksploziv na zgradu Radio-televizije Pink u Beogradu u noći između subote i nedelje.

„Iako motivi ovog bombaškog napada još nisu poznati, UNS upozorava da je u javnosti Srbije letos stvorena klima koja nije naklonjena medijima i novinarima“, naveo je UNS u saopštenju povodom bombaškog napada na Pink.

Izražavajući zabrinutost „za uslove u kojima će novinari u Srbiji u budućnosti moći da obavljaju svoj posao“, UNS je naveo da napad na medij koji emituje program na nacionalnoj frekvenciji ne sme proći nezapaženo i da se incident mora rasvetliti do kraja.

Stranke oštro osuđuju napad

Demokratska stranka (DS) osudila je juče napad na zgradu televizije Pink i zatražila od policije da pronađe i uhapsi počinioce i rasvetli motive napada.

– Neprihavatljivo je da u današnjem demokratskom svetu postoje napadi na medije bez obzira na to čime su motivisani. Da bismo dokazali da smo demokratska i civilizovana država počinioci treba da budu pronađeni i privedeni pravdi – izjavila je portparolka DS-a Jelena Trivan.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je juče da će odbornička grupa te partije u Skupštini grada inicirati hitno održavanje vanredne sednice o bezbednosnoj situaciji u Beogradu.

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je juče da je bacanje bombe na zgradu RTV Pink „pokazatelj stanja u društvu“. Član Pravnog saveta SNS-a Nikola Selaković rekao je da taj incident zaslužuje osudu, bez obzira da li je uzrok uređivačka politika te medijske kuće ili neki drugi razlog.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) takođe je juče zatražila da se hitno pronađu i budu kažnjeni napadači na RTV Pink. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari