Početak gradnje nove topionice, ne mala ulaganja u rudarsku mehanizaciju i opremu, najave državnih zvaničnika da će ulagati u rudarstvo u Srbiji, više nego pristojne plate u Rudarsko topioničarskom basenu Bor koji se vraća na stare staze slave i uspešnog poslovanja, sigurno je da su uticali na deo budućih srednjoškolaca kod opredeljivanja za buduće zanimanje.


Stoga se pedesetoro svršenih osnovaca iz Bora, Majdanpeka, Sokobanje, Rudne Glave, Krivelja, Despotovca, Popovca i Podgorca opredelilo za jedan od tri rudarska smera koliko ih je u Tehničkoj školi u Boru, čime je posle decenijske pauze rudarsko zanimanje ponovo postalo popularno.

U borskoj Tehničkoj školi za iskazano interesovanje za rudarska zanimanja kažu da je iznad očekivanog i objašnjavaju da su zanimanja rudarski tehničar i rudarski tehničar za pripremu mineralnih sirovina, svako po 15 mesta, bila popunjena odmah i to kao prva želja budućih srednjoškolaca. U odeljenju koje će školovati rudare u podzemnoj eksploataciji, nakon prvog upisnog roka, od trideset, ostalo je deset nepopunjenih mesta.

Tehnička škola je inače zajedno sa stručnim službama borskog kombinata bakra u maju i junu promovisala rudarska zanimanje i sve prednosti koje ona sada imaju u poređenju sa ranijim godinama, jer zahvaljujući najmodernijim mašinama rudarski hleb nije više hleb sa sedam kora, a dodatna prednost tokom školovanja je svakako i činjenica da je Ministarstvo prosvete i nauke rudarstvo proglasilo deficitarnim zanimanjem, pa su obezbeđene i stipendiranje učenika.

Za sve one koji ne žele da se zaustave na srednjoškolskoj diplomi tu je i Tehnički fakultet u Boru, na kojem je udvostručen broj brucoša koji su se odlučili za rudarsko inženjerstvo. Kako prenosi veb portal RTB Bor za studijski program rudarskog inženjerstva na Tehničkom fakultetu u Boru ove se godine opredelilo 48 kandidata. Iako ima samo 20 budžetskih mesta, mnogi su se odlučili da kao samofinansirajući studenti ostanu na ovom smeru, pa na borskom fakultetu razmišljaju da prilikom akreditacije programa za sledeću godinu broj budžetskih mesta koriguju naviše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari