"Proces dobijanja litijuma iz jadarita vrlo je agresivan": Profesor Hemijskog fakulteta o mogućem rudarenju u dolini Jadra 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Branimir Jovančićević izjavio je danas da je sam proces dobijanja litijuma iz rude jadarita vrlo agresivan i da se može očekivati „devastacija“.

„Taj teren (dolina Jadra) je plodna oranica, nalazi se na vodonosnom sloju. Nevezano od toga da li će to biti površinski ili dubinski rudnik, može se očekivati jaka fizička devastacija od otvaranja tog rudnika“, naveo je Jovančićević za N1.

On je podsetio i da „ono što je Rio Tinto radio u poslednjih 100 godina ne uliva poverenje“.

Trik dok ne prođu izbori

Jovančićević smatra da je akt o zabrani aktivnosti u vezi sa iskopavanjem jadarita i ekstrakcije litijuma, koji su svojevremeno doneli Vlada i predsednik Aleksandar Vučić, bio samo trik dok ne prođu izbori, što se i pokazalo, jer se ona ponovo aktuelizovala posle lokalnih izbora.

Istakao je da je 2004. godine, u vreme vlade Svetozara Marovića, Savet mininstara doneo krovni zakon za sve što će se kasnije dešavati u vezi sa istražnim radnjama za iskopavanje litijuma.

Vlada Mirka Cvetkovića

„Godine 2008. vlada Mirka Cvetkovića dala je dozvolu za istražne radnje, jer je to morala da uradi na osnovu tog krovnog dokumenta, koji je važio 10 godina, tako da je sloboda u radu na republičkom nivou nastala tek od 2014. godine. I, ključno je da je 2021. u Skupštini Srbije doneta odluka o daljim istražnim radovima“, objasnio je Jovančićević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari