Rudari Površinskog kopa „Drmno“ (na slici) dobro su startovali na početku ove proizvodne godine. O tome svedoče i ostvareni proizvodni rezultati u prošlom mesecu. U januaru je ostvaren prebačaj u proizvodnji otkrivke za 13 procenata.

Rudarskom mehanizacijom koja radi na otkrivanju uglja otkopano je 3,9 miliona kubika čvrste mase. Na ovako dobar proizvodni rezultat pomenutih rudarskih sistema svako su uticali i dobri vremenski uslovi koji su pratili rudare sve do pred kraj januara. Međutim, od kraja proteklog meseca radilo se u pravom zimskom ambijentu i otežanim uslovima. Najveći problem u proizvodnji pravila je olujna košava. Zbirno posmatrano pet rudarskih sistema, sa kojima se otkriva ugalj i rudarska mehanizacija angažovana na iskopavanju uglja stajali zbog košave 15.170 minuta ili 632 sata. Najviše zastoja zabeleženo je 31. januara, kada je kompletna rudarska mehanizacija na kopu stajala u sve tri smene. Dan ranije, dakle 30. januara, jalovinski sistemi stajali su 4.165 minuta, a rudarska mehanizacija na ugljenom sistemu bila je van proizvodnje 555 minuta. Zastoj u radu zbog olujnog vetra evidentirani su i 24. januara. Bageri na jalovinskim etažama zabeležili toga dana zbirni zastoj od 1.810 minuta. Da nije bilo vremenskih neprilika januarski učinak rudara i rudarskih sistema instalisanih na otkrivanju uglja bio bi sigurno za koji procenat još i veći od ostvarenog.

Kada je reč o proizvodnji uglja u januaru je iskopano 684.072 tone uglja, što je u skladu sa potrebama rada, angažovanja termokapaciteta u Kostolcu i obezbeđivanja planiranih zaliha uglja na deponijama. Zalihe uglja na deponijama na kraju prošlog meseca iznosile su ukupno 388.241 tonu, od čega se na deponiji termoelektrana u Kostolcu nalazilo 80.348 tona sitnog uglja. Sa pomenutim zalihama ušlo se u februar, što dodatno daje sigurnost u pogledu kontinuiranog i sigurnog snabdevanja termoenergetskih kapaciteta u zimskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari