Rudari siromašni i u senci političke propagande 1Foto: EPA/ Andrzej Grygiel

Sindikat Sloga povodom Dana Rudara ističe da rudari širom Srbije i ove godine svoj dan obeležavaju u senci siromaštva, teškog i opasnog rada, zastarele tehnologije i pojačane manipulativne propagande od strane onih koji se nikada od fizičkog rada nisu oznojili, a kamoli držali lopatu  u ruci.

– Zato na ovaj dan koristimo priliku da podsetimo sve novopečene tranzicione vlasnike rudnika, a posebno vlast koja koja kontroliše rudnike i kopove u vlasništvu države, da radnicima u rudarskom sektoru obezbede bezbednije uslove rada kroz bolju zaštitu  i modernizaciju tehnologije, i što je najvažnije da ih adekvatno plate za njihov težak rad. Političarima u vlasti poručujemo da umesto šetkanja po kopovima i slikanja pred kamerama, što hitnije regulišu status onih koji godinama rade na privremeno-povremenim poslovima, takozvani lizing, i da prestanu da se hvale rekordnom proizvodnjom uglja na teret radničkog znoja, uz podsećanje da Srbija više ne živi u samoupravnom socijalizmu, što oni dobro znaju, ali to vešto koriste u svrhu propagandne manipulacije i u lične političke promocije – navodi se u saopštenju Sloge.

Kako navode, položaj rudara u Srbiji postao i zabrinjavajuće „groteskan“, a to potvrđuje i nedavna izjava predsednika sindikata u EPS-u koji je umesto radničke solidarnosti pozvao kolege iz Fijata koji su bili  štrajku da ga prekinu, jer se po njegovom mišljenju ni rudari iz njegovog sindikata ne bune što rade težak posao na visokim temperaturama.

Upravo ovo pokazuje u kakvom su položaju rudari danas u Srbiji, koliko je obesmišljen interes i položaj radnika, a koliko su populizam, parazitizam i politička promocija uzeli maha, kažu iz Sloge.

Rudarima je njihov dan čestitao predsednik Srbije,  Aleksandar Vučić koji u svojoj čestitki kaže veoma poštuje i ceni težak i visokorizičan posao koji obavljaju.

– Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas.

Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad. Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav „Srećno!“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitam Dan rudara – 6. avgust, u znak podsećanja na dan kada suse davne 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena, navodi se u čestitki rudarima ministra energetike Aleksandra Antića.

– Koristim priliku da iskažem najiskrenije poštovanje svim ljudima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svetu. Biti rudar nije lako. Uslovi rada su uvek teški i sa određenim rizikom, ali dozvolite mi da vas uverim da je rudarstvo u našoj zemlji krenulo uzlaznom putanjom. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika, njihove zarade, adekvatna zaštita na radu kao i ekološki standardi, kaže Antić.

Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva je u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilično su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji. Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca,  RTB-a Bor i Resavice, Antić  s ponosom konstatuje da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji  će u budućnosti uticati na rast BDP-a  a što će dodatnounaprediti i čitave regione u Srbiji.

– Projekti poput „Jadra“ u okolini Loznice u okviru koga se istražuju litijum i bor,  geološka istraživanja bakra i zlata u okviru timočko-magmatskog kompleksa u istočnoj Srbiji, kao i čitav niz drugih aktivnosti domaćih i starnih rudarskih kompanija, zasigurno će dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji. Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni. Uz rudarski pozdrav– Srećno! – rekao je ministar energetike.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku rudarima povodom obeležavanja 6 avgusta, Dana rudara.

„Upućujem vam srdačne čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara. Duboko poštujem vaš rad i trud u obavljanju jednog od najtežih i najzahtevnijih poslova.

Građani Srbije izuzetno cene vašu posvećenost poslu i zalaganje da se postignu što bolji rezultati, koji utiču na razvoj srpske privrede.

Zadatak Vlade Republike Srbije je da omogući što bolje uslove za vaš rad, uvažavajući rizike posla i vaš profesionalizam. Iskreno se zalazem za otvorenost u komunikaciji i stojim vam na raspolaganju za dijalog o svim temama koje su vama vazne. Želim vam dobro zdravlje i puno uspeha u radu. Srećno!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari