Iz Rudnika bakra Majdanpek, koji posluje u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, put potopljenog ugljenokopa „Tamnava – Zapadno polje“, Rudarskog basena Kolubara krenulo je sedam pumpi velikog kapaciteta koje ispumpavaju 400 i 500 litara u sekundi.

– Reč je o veoma snažnim pumpama, efikasnijim od klasičnih koje se koriste u industriji i koje ovih dana rade u „Kolubari“, jer one zajedno mogu u sekundi da ispumpaju čak 3.200 litara. Na Balkanu snažnijih i većih pumpi nema i zato smatram ovo pravom pomoći u pravom trenutku, pošto će te pumpe poslužiti da se iz kolubarskih ugljenokopa voda ukloni brže, a samim tim i da se proizvodnja tamo brže stabilizuje. Mislim da je to prava pomoć ne samo „Kolubari“ već i Srbiji, jer se bez struje ne može živeti – kaže generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Borski kombinat bakra pozajmio je „Kolubari“ ove pumpe nemačke proizvodnje, sa „Simensovim“ motorima, radi bržeg isušivanja tamošnjeg „jezera“ u kojem je, prema rečima stručnjaka, oko 240 miliona kubika vode. Pumpe će u Obrenovcu ostati dokle god bude bilo potrebno, a radnici RB „Kolubara“ će remontovati njihove motore i nakon upotrebe vratiće ih Rudniku bakra Majdanpek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari