Rudnik u Americi koji prema Ani Brnabić „počinje“ kopanje litijuma, još nije ni dobio dozvole lokalnih vlasti

Ostavite komentar


  1. Pa sta? Amerikanci mogu da rade sa svojom zemljom sta i kako hoce, kakve to veze ima sa Srbijom? Da li se „predsednik“Srbije u ponasanju uporedjuje sa Predsednikom SAD? Da li se sudovi u Srbiji uporedjuju sa sudovima u Americi? Itd.. i tsl…

  2. Svaka čast ljudima koji se bore protiv rudarenja litijuma.Sa ovom bagrom na vlasti izgubili smo sve.Veliki je ulog u igri.Sve je već potpisano,i bagra mora na sve načine da opravda uzetu naknadu.Litijum će se vaditi ako pod hitno bagra ne ode u aut.

  3. Pa Savo odlično znada vlasti u Severnoj Karolini nisu zabranili Kompaniji da iskopava litijum. Naravno da se od Kompanije traži garancija da iskopavanje litijuma neće ugrožavati zdravlje ljudi. i to je sasvim normalno.

  4. Umesto što Sava pokušava da opravda što je u okolini Loznice prekinuto iskopavanje litijuma, bilo bi mu korektnije da prizna da je time načinjena velika šteta Srbiji.

  5. Od Rio Tinta je trebalo tražiti garancije da iskopavanje litijuma u okolini Loznice neće ugrožavati zdravlje ljudi, pa ako se ne dobije garancija onda doneti odluku da se zabrani iskopavanje litjuma.

  6. Može Manojlović da priča šta god hoće, ali je činjenca da je napravljea velika šteta za Srbiju što je zabranjeno iskopavanje litijuma u okolini Loznice.

  7. I autor teksta koji se bavi rudarenjem litijuma u rudniku u Americi, jel stvarno nemate o cemu pametnijem da pisete.

  8. Fokus je na ekoloskom pokretu za SrbijuSta ko radi u svojoj zemlji njegovo je pravo i odgovornost,ali se zakon mora postivati.Ponasanje grupe sodomista u vlasti Srbije je za pracenje,jer granici sa nacionalnom izdajom-zbog novca.Isto tako i pohlepa zemljoposednika koji su vec prodali svoje posede.

  9. Ma znali smo mi da u SAD ide tesko sa otvaranjem rudnika.Lakse je kod nas, racunaju ovi iz belog sveta, kada mi imamo ovakvu premijerku.Ja jos nisam videla da ova zena stane u zastitu obicnog coveka, osim u prici.Kakva je ovo premijerka?I cije interese ona zastupa?Nase sigurno ne.

  10. Nažalost navikli smo i oguglali. Laž manje ili više.
    A što se „garancije“ tiče, to ( narodski rečeno) mačku o rep. Papir sve trpi, a imamo sasvim dovoljno i iskustva sa sličnim papirima.

  11. Postoje prof Fakulteta koji znaju nešto više od Predseenice vlade o Litijumu. A njihova je konačna. Ali ako narod neće a ona nije iznad naroda ona treba da radi za narod i da ga slusa

  12. Verovatno je Marinika saznala da nusu dobili dozvolu,zato sto nasa „pametnica“ sve zna.

  13. da je Zeka Buljubaša „vaskrsnuo“ i da po Jadru okuplja „Golaće“ A оvovremenski „turci“ su se sami imenovali. Pa ti „kume vidi“!!!!

  14. Zna li doticna da je Amerika 110 puta veca od Srbije tj da je Srbija isuvise mala povrsinom da bi se kopao litijum .Druga stvar ova pojava ne pominje tehnologiju koju ce kompanija primenjivati tokom ekstrakcije.Treca stvar ova pojava ne pominje planirane godisnje kolicine kopanja litijuma,recimo Rio Tinto je u svojim planovima naveo da bi kopao 58000 tona litijuma godisnje,a istu toliko i kopa Australija najveci svetski proizvodjac a 92 x je veca od Srbije.Tako da kopanje litijuma u Srbiji ne dolazi u obzir inace se svi moramo seliti nebitno da li je neko u Subotici,Beogradu,Nisu Vranju,Loznici.

  15. Ja neznam kome nije jasno da su uzeli ogromne pare i sad moraju završiti posao nazad nema.
    Srbija je upropastena na svim nivoima.

  16. Svi smo svedoci kad strujanja iz Sahare donesu pesak na naše aute a to je 2500km vazdušne linije.Šta mislite kada dune vetar na jalovištima Oko Loznice i razvije po celoj Srbiji a vodom zagade reke.To nesmemo dozvoliti po cenu života.Zar se ne sluša reč naših akademika i stručnjaka ,koji kažu da je litijum odlična stvar ali jedno veliko ali ,nema još bezbedne tehnologije da ne utiče na živa bića i prirodu.To što je Vučić u svojim vizijama založio Srbiju to on neka vidi šta će.

  17. Idi ana u ameriku pa budi tamo premijer. Hahahahahahahahahahahahahahaha, sama znaš da tamo ne bi bila ništa, a umislila si da si ovde nešto.

  18. Pa sve je ovo normalan proces. Slicno je I u nasem zakonodavstvu (ucesce javnosti u procesu donosenja odluka) samo sto to nikoga ne zanima. Inace, Rio Tinto radi u Loznici vec 15ak godina i kad god je zvao mestane da dodju i pitaju sta ih zanima nikoga, sem onih koji traze pisao ili hoce da prodaju imovinu, nije zanimalo. Al kad se umesala politika dobili smo ovo sto citamo, neko zarad klika, neko zarad politickih poena a generalno svi pametni…

  19. maria alimpic je sa svojim udruzenjem podnela pravni akt medjunarodnom telu koje je trazilo da se nasa drzava izjasni o uticaju tog rudnika i steti na biodiverzitet.
    zbog toga je ukinut rudnik kod nas. kraj price. nema rudnika i nece ga ni biti. nije isto to tamo i ovo kod nas.

  20. Cela Evropa krece da kopa litijum i nazalost vecina je vec prestigla Jadar u razvoju. Zakonski kazniti lazni aktivizam.

  21. Savo, Marinika… i ini, pa zar nije suština teksta u tome da je premijerka lagala i iznosila netačne podatke?

  22. Ana znamo da si engleski plaćenik i da radiš zajedno sa Vučičem na uništavanju Srbije.
    Vodi Rio tinto na tvoju dedovink na Krku nek tamo rudare litijum i truju životnu sredinu.

  23. Na velikim mukama su ovi na vlasti.Kako mi izgleda.Pare su uzeli ranije i to opravdali donekle da su pokušali sve ali nije uspelo.Međutim sad nude još da se cilj sprovede.Kako sad doći do tih para?Velike su to muke.Nije im lako.Pare ispred njih do čega im je jedino stalo,tako blizu a tako daleko.Kao kad bi ispred pijanice stavili flašu alkohola,uradiće sve samo da do toga dođe.

  24. Postoji nekoliko drzava u SAD u kojima se planira kopanje litijuma, ali uz sasvim nove tehnologije zastite zivotne sredine. Jedna od najpouzdanijih tehnologija za zastiti razvija se na Islandu I u zavrsnoj je fazi razvoja. Tek kad ta tehnologija dobije sertifikat za upotrebu, mocice da po ne iskopavanje litijuma. Rio Tinto nema veze ni sa jednom od tih tehnologija.

  25. Kopaj litijum u Americi, ovo je najplodnija zemlja u Srbiji.Hoces celu Srbiju da unistis.Koliko dolara ste uzeli da bi prodali nasubzemlju

  26. Sto vise pricaju o dobrobiti litijuma sve se vise postavlja pitanje zasto se toliko insistira na tome? Bolje bi nam bilo da se skoncentrisemo na onome sto nije stetno pa cini mi se da nekom priliko i g. Vucic pomenu natrijum hidroksid ili to SO koju imamo a moze da se koristi u mnoge svrhe a narocito u ekolosku proizvodnju baterija, nova istrazivanja tako kazu. O hidrogenu da ne pricamo. Ima jos toga na kome se puno radi a radi zamene litijuma cije rudarenje je tesko i toksicno po okolinu i zdravlje ljudi, tako kazu strucnjaci. A za mnoge kriticare G-din. Manojlovica bilo bi mnogo bolje da malo vise googlaju kako bi mogli da se upoznaju sa kopanjem litijuma i sta predstavlja za zivotnu sredinu umesto da samo lupaju po tastaturi bez pokrica. Ziveli

  27. Au ko čemu baba o uštipcima nemogu nikako da prežale ili da se pomire sa činjenicom da se neće kopati ruda litijum i na kraju će opet biti rudnik tu u Jadru litijuma iako će sve zatrovat nije bitno bitan je profit zarad profita bi i svoje majke prodali i na kraju će počet raditi rudnik jer. Narod je mali da to zabrani i ko pita narod zašto važan profit

  28. Da li su neki ovde ucili hemiju.
    Znaju li ta je litijum.
    Nepismeni raspravljaju o litijumu…. Da srbiju vodi nepismeni olos bez duse…

  29. Зашто упропастсте, рупску реку а. Оно, оно,је богу плакати.

  30. Država koja je toliko nesposobna da ne može da spreči divlje deponije, koja ne može da donese propise o recikliranju plastike, o povratu plastičnih boca uz kauciju, da se izbori sa uništavanjem prirode u Majdanpeku i Boru na način da niko od Kineza ne traži nikakve studije o uticaju o životnoj sredini, koja kineskoj železari u Smeredrevu gleda kroz prste na zagađenje…e, ta će da obezbedi uslove za bezubedno kopanje litijuma? Ne, hvala. Uostalom u Srbiji se živi sasvim dobro, ne vidim zašto nam je potrebno da budemo nešto imućniji da bi se Zapad vozio ekološki, a naša deca to platila devastacijom životne sredine. Dosta nam je ovo što imamo. Nek kopaju Nemci, Portugalci, Šveđani…biće im dosta njihovog.

  31. Ana Brnabic kao po obicaju iznosi nesto sto nije provereno da ne budem grub pa kazem lazi.Iritira, pa zato kada se pojavi na tv ekranu pod hitno promenim tv kanal jer ne zelim da mi pokvari dan kao sto to cini individua kojoj je izgleda jedini posao da se obraca narodu.

  32. Ovi sto su zabrinuti za stetu nanetu Srbiji zbog ne otvranja rudnika sigurno ne zive u tom kraju a verovatno nikada nisu ni videli kako izgleda rudarenje i deponije jalovista oko rudnika. Nije samo kopanje problem vec jalovina koje ima vise nego same litijimove rude.

  33. Ja bih voleo da svi ovi botovi žive sa svojim porodicama u blizini rudnika litijuma i uživaju u garancijama o zdravlju i velikom prosperitetu srbije

  34. Kada Ana Brnabić svojim imenom osvoji 3 glasa u opštini u kojoj joj je familija, tada će nas u Srbiji zanimati šta ona ima da kaže do tada neka nas poštedi svojih zamuckivanja, zamena teza i ostalih manipulacija u pokušaju.

  35. Ženo metli u ruke neko te je mnogo prevario da si premijer ti si obična seketaricaAV. A Amerikanci mogu da vade litijum usred NJujoka to je njihovo pravo

  36. Drustvena stihija je kod nas zakonom zabranila izgradnju energetskih nuklearnih postrojenja a Francuska, drzava koja je kreirala 80% svih standarda ima 70 nuklearki!!!Pri Akademiji nauka postoji Savet za energiju!Njih nista ne pitamo, mnogi ne znaju da postoji!Na zalost jos uvek nasim drustvom (citaj javnim mnjenjem) upravljaju neprijatelji Srbije!Primegtno je da vlast ima tendenciju da to promeni i borba je ocigledna i zestoka!Moramo biti jedinstveni i slusati nauku u svim oblastima a narocito u drustveno socjalnom domenu!Ceka nas veliki posao na reformi drustva moramo svi pomoci Vladi jer bez kvalitetnog drustva nema napretka!

  37. Radim par godina u Australiji kao rudarski inžinjer.Već smo počeli eksploataciju Litijuma u pet kopova.Savremena tehnologija i sve mjere da se ne zagadi priroda se sprovode.Najveći smo izvoznici Uranijuma i mnogih ruda.Zeleni u Srbiji su plaćeni od strane Švaba da bi oni preuzeli rudna iskopavanja.

  38. Koliko Ana Brnabić forsira eksploataciju lutijuma u Srbiji,znači da se debelo ugradila.Ni pod koju cijenu ovo se ne može desiti.Ona pojma nema šta to znači.Šešelj obmanjuje narod da Nijemxi već ekspliatišu litijum,što je naravno čista laž.

  39. Jadar izliva, korito niko nije ni pogledao a kamoli uradio nesto po tom pitanju, izuzetno kvalitetno zemljiste uz Jadar, i onda ce oni da uniste tu reku koja ce dalje njihove stetnosti da razlije na njive i sta smo uradili onda? Ugasice se ionako namucena sela u okolini Jadra!!! Samo pare gledaju kako ce da zgrnu i uniste domacinstvo, ovi sto su prodali svoje imanje da bi dosli u grad i kupili bmw ne znaci da i ostale mogu da kupe ili nateraju na prihvatanje neprihvatljivog za razumnog coveka ciji su koreni stvorili to generacijama unazad, PRITOM U RIO TINTO NE MOZE DA SE ZAPOSLI OSIM PREKO VEZE !!!!!
    OBICNE SMRTNIKE KOJI POSALJU CV NE PRIMAJU!!!!! SAMO VEZA, SAMO JAKA LEDJA, PARTIJA!!!! KOLICINA LAZI KOJA JE PRISUTNA U MEDIJIMA JE OGROMNA
    BEZ RIO TINTA I PREKINITE DA TERATE VODU NA SVOJU VODENICU TIM FORAMA I FAZONIMA….
    ZA VAS JE DZEP ODLICNO ZA OBICNOG GRADJANINA NI NAJMANJE – ZATO IMAMO PROBLEM, ALAVI STE NA PARE MNOGO… NIKAD VAM DOSTA….

  40. Boze, koliko ste nenormalni, gde vi zivite?
    Koga su zvali, koje mestane? Koji BMW si kupio parama od RioTinta i stanova na Lagatoru?! Pa ces da ides u Mint da radis u 3 smene!!! Umesto da budes svoj na svom. Ne znate svoje da cenite, alava guzica za pare, malo vam, pa nas zato i vrte oko malog prsta, prodali bi i dusu i Boga jer su vam oci gladne….
    Rudnik u sred najplodnije zemlje! Sa uma ste sisli, ludacke kosulje da vam stave….

  41. Солунац, ниси ти још видео огромна отровна „језера“ по Аустралији која су остала од рудника и која не знају како да исуше пре него се излију у околину. Србија нема толики простор за такав отров.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.