Nakon suočavanja sa činjenicom da će posao u struci veoma teško naći, Kostolčanka Jasmina Stojčić odlučila je da nešto preduzme i sopstvenim rukama obezbedi sebi i svojoj ćerki sredstva za svakodnevni život pa se opredelila za izradu rukotvorina od starih novina.

Uz pomoć interneta, uz veliko strpljenje i upornost, Jasmina izrađuje predmete različitih oblika, prava mala umetnička dela koja su svojim interesantnim izgledom i namenom pronašla put do kupaca. Iako joj se sam proces izrade figurica učinio dosta teškim, ona nije odustajala ni kada su joj vrhovi prstiju bili u ranama. Preovladavala je želja za uspehom i mogućnost da ne sedi besposlena. Nakon određenog perioda, ruka se „svikla” i Jasmina kaže da je sada ušla u „štos”.

-Suština je u dobroj pripremi. Pre svega, potrebno je napraviti gotovo savršene štapiće od kojih se posle izrađuju figurice različitog oblika. Jeste zahtevan posao ali ako ste strpljivi i uporni sve ide samo po sebi, rekla je majka jedanaestogodišnje Milice koja se, takođe, priklonila tehnici izrade predmeta od novinske hartije.

Iako na prvi pogled izgleda da je od drveta, jedini materijal koji Jasmina koristi jesu novine, lepak i boje. Kada je zauzeta, za pripremu je uglavnom zadužena majka. Nakon što dobiju svoj konačan izgled, korpice, cipelice, vetrenjače, ćupovi mogu se ugledati u požarevačkim cvećarama i pijacama koje Jasmina, uz pomoć svog oca, prodaje. Samo nekoliko odgledanih video snimaka na internetu nateralo je ovu preduzimljivu ženu da počne vežbanje. Turistički tehničar po struci, o kojoj je pisao i list “TE-KO” Kostolac, nakon samo godinu dana postala je učesnik mnogih manifestacija prilikom obeležavanja značajnih datuma. Interesovanje za njene rukotvorine je veliko, pa je u razmatranju i “online” prodaja.

Storija Jasmine Stojčić svakako može da posluži kao odlična motivacija za sve mlade ljude koji su u konstantnoj borbi za opstanak. Bezuspešna potraga za poslom je nagnala da nešto preduzme. Odlučila je da istraje, u tome i uspela. Jasna poruka koju Jasmina šalje jeste da kroz život treba “plivati” i nikada ne odustajati, sa akcentom na neophodnosti da je najpre potrebno pronaći sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari