– Rudnik uglja u Pljevljima podnio je zahtjev za davanje saglasnosti na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu eksploatacije uglja u površinskom kopu Potrlica, uključujući sjevero-zapadni dio ležišta u zoni bivše fabrike cementa, za period 2010 – 2014. godine. Rudnik uglja planira da na mjestu nekadašnje cementare, čije je uklanjanje u toku, u narednih nekoliko godina prekopa više hektara zemljišta i izvadi oko šest miliona tona uglja.


Kada Rudnik počne otkopavanje uglja, najvjerovatnije ove godine, na lokaciji nekadašnje cementare, Pljevlja će biti jedan od rijetkih gradova u kojem će na svega nekoliko stotina metara od centra grada raditi teške rudarske mašine. Dok iz Rudnika saopštavaju da će uticaj novog kopa na životnu sredinu biti minimalan zbog korištenja savremenih tehnologija eksploatacije, predstavnici ekoloških nevladinih organizacija tvrde da će to imati nesagledive posledice na ionako ugroženu životnu sredinu u Pljevljima.

U Rudniku planiraju da prve godine sa lokacije cementare eksploatišu 250.000 tona uglja, a narednih duplo više, što je petina, odnosno trećina ukupne sadašnje proizvodnje u Rudniku. „Tehnologija eksploatacije će biti savremena, bez miniranja, sa dva hidraulična bagera i čistim tehnologijama odvoza sa dva ili tri dampera, pa će uticaj kopa na životnu sredinu biti minimalan. Prije početka eksploatacije biće urađen zaštitni pojas pored magistralnog puta Pljevlja-Žabljak“, saopšteno je iz Rudnika. Odgovorni u Rudniku obećavaju da će svake godine rekultivisati otkopani dio terena i da će kompletna rekultivacija biti završena odmah po iskopu poslednjih količina uglja na lokalitetu cementare. U Rudniku napominju da ulažu značajna sredstva u zaštitu životne sredine i da su ove godine za te namjene opredijelili oko 1,5 miliona evra.

Pojedine ekološke organizacije iz Pljevalja smatraju da nije trebalo otvarati kop cementare, jer je, kako kažu, preče zdravlje stanovnika Pljevalja od nekoliko miliona tona uglja koji će se iskopati. „Umjesto otvaranja novog kopa, nadležne državne institucije trebalo bi konačno da pristupe sanaciji odlagališta jalovine u naselju Gradac, odlagališta pepela i šljake za potrebe Termoelektrane, kao i da se prisili Rudnik uglja da poštuje važeće zakone i da na površinama gdje je završio eksploataciju uglja izvrši rekultivaciju zemljišta“, smatraju ekolozi.

„Ako već otvaraju kop blizu grada, onda treba da ima i ekonomsku cijenu. Rudnik bi trebalo makar novcem ili kroz druga ulaganja da dodatno gradu nadoknadi sve ono što će izgubiti prekopavanjem zemljišta na lokaciji nekadašnje cementare“, kažu u NVO „Opstanak“. Iako su u prethodnom periodu iznosili brojne primjedbe zbog namjere otvaranja kopa cementara, niko od predstavnika nevladinih organizacija, među kojima nijedna koja se bavi ekologijom, nije se odazvao javnoj raspravi o elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu eksploatacije uglja na površinskom kopu u zoni bivše fabrike cementa.

Na lokaciji nekadašnje cementare pri kraju je rušenje hala i drugih zgrada nekadašnje fabrike cementa, koja je zatvorena 1987. godine, jer je zbog blizine centru grada, značajno zagađivala životnu sredinu. U Rudniku očekuju da će kop za eksploataciju biti spreman tokom godine. Da bi krenuo sa eksploatacijom, Rudnik će morati da ekspropriše nekoliko domaćinstava čije se kuće nalaze na mjestu budućeg kopa. Postignut je dogovor sa 11 domaćinstava, a sa jednim vlasnikom još nije postignut dogovor oko oduzimanja zemljišta. U Rudniku očekuju da će se i taj problem riješiti kako bi eksploatacija na tom području mogla da krene u predviđenom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari