Nepoštovanje socijalnog dijaloga i nemogućnost zakazivanja sastanaka za rešavanje nagomilanih sindikalnih pitanja, a u prvom redu nepotpisivanje kolektivnih ugovora i nepoštovanje dogovora i odluke Skupštine opštine o povećanju zarada radnika opštinskih javnih preduzeća i ustanova osnovni su razlog što će danas, 13. juna, sindikati radnika javnih preduzeća i ustanova u borskoj opštini organizovati protest pred zgradom Skupštine opštine Bor, saopšteno je na konferenciji za novinare Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor.


– Način na koji rukovodstvo opštine tretira ljude koji rade u ovim preduzećima je jedna totalna neozbiljnost, pa je nemogućnost da već dva meseca zakažemo sastanak sa predsednikom opštine i dogovorimo se oko nekih za nas, verujem, i za njih, vrlo bitnih stvari, razlog su za protest. Tu pre svega mislim na nepotpisane kolektivne ugovore i usklađivanje zarade, odnosno povećanje od 5,5 odsto po zaključku vlade od 21. aprila 2011. godine – objašnjava motive motive protesta predsednik Opštinskog sindikalnog veća samostalnog sindikata Bor Dragiša Trujkić.

Na konferenciji za novinare čulo se i da je za danas najavljeni sindikalni protest samo opomena i upozorenje opštinskim čelnicima da poštuju dogovor i odluke SO Bor, kao i da najzad započnu socijalni dijalog sa radnicima. U suprotnom, protest će biti radikalizovan, uz nove zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari