Minulog vikenda na Gradskom trgu je održan treći „RUMFEST“ – manifestacija posvećena vinu, rakiji, domaćoj hrani kao i očuvanju sremske tradicije u formi koja se može ponuditi i u turističke svrhe. Organizator je Turistička organizacija, a pokrovitelj rumska opština.


Pojavilo se 20 izlagača koji su na svojim štandovima nudili vino – belo i crno, bermet, medovaču, med, suhomesnate proizvode i sremske kolač, a umetničke predmete koje sami rade pokazali su i korisnici Gerontološkog centra „Srem“, deca iz Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, rumske preduzetnice iz Udruženja „Viktorija“, kao i manifestacija „Sremski kolač“, koja iduće godine beleži deset godina postojanja.

Istog dana je sa Gradskog trga u etar išla i emisija RTS „Žikina šarenica“, koja se bavila privrednim i turističkim potencijalima Rume, ali i Srema.

U okviru „RUMFEST-a“ održan je i 18. Rumski bazar kreativnosti, koji organizuje Regionalna ženska inicijativa „Panonka“ iz Rume, a čiji je cilj očuvanje tradicije, starih zanata, ali i promocija ženskog preduzetništva. Na ovom bazaru se pojavilo 40 izlagača, uglavnom žena, a bilo je tu predmeta domaće radinosti, odeće, nakita, suvenira, slika, predmeta od keramike i drveta. Mnogi od izlagača su već redovni učesnici bazara i kažu da je organizacija bazara dobra, ali i da može da se zaradi, jer su svi izloženi predmeti za prodaju.

U večernjim satima učesnike „RUMFEST-a“ je pozdravio Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je rekao da je minule godine u Vojvodini održano oko 1.000 sličnih manifestacija i da su rumske, po kvalitetu, među najboljima. Na zadovoljstvo velikog broja okupljenih građana, svoj koncert su potom održale Legende.

Kome sve to nije bilo dovoljno, mogao se uputiti i na rumsko vašarište, gde se svakog trećeg u mesecu održava već čuveni vašar, najveći u regionu, koji se u Rumi održava neprekidno već 266 godina. Tu su pod šatrama mogli kupiti prasetinu ili jagnjetinu sa ražnja, osvežiti se pićem, i sve to uz obaveznu živu narodnjačku muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari