Rumsko kulturno leto zvanično započinje 12. jula i trajaće do 17. avgusta. Pripremljeni su brojni kulturni sadržaji – pozorišne predstave, koncerti, izložbe, književne večeri, a u pripremu i realizaciju ovogodišnjeg kulturnog leta uključili su se Kulturni centar, Gradska biblioteka, Zavičajni muzej i Turistička organizacija.

Pomenimo neke od planiranih sadržaja – to je izložba karikature Špire Radulovića, kao i izložba Najbolje karikature sa konkursa „Pjer“ – a obe izložbe će otvoriti poznati karikaturista Tošo Borković, koji je značajan deo svoga života upravo proživeo u Rumi. Predviđena je i izložba mlađih rumskih slikara i vajara, a 27. jula najavljen je koncert Garavog sokaka. Tu su i ansambli koji sviraju džez standarde, kao i „The Best Beat (The Beatles). Izdvajamo i izložbu veče kineske kulture „Zabranjeni grad“. Turistička organizacija priprema svoju manifestaciju RUFEST (na Gradskom trgu biće štandovi sa sremskim specijalitetima i vinima), a u večernjim satima nastupaju Legende – prošle godine Rumljani su uživali u koncerti Zvonka Bogdana, a svakako da će i ove godine biti puno zadovoljnih koji vole ansambl Legende.

Od 9. do 12. avgusta biće održan međunarodni Srem folk fest. Ruma će biti domaćin ansamblima iz Španije, Rumunije i Makedonije, a tokom četiri festivalska dana gledaoci će uživati u nastupima folklornih ansambala iz 18 zemalja Evrope i sveta.

Za sve ove sadržaje je došlo do kresanja budžeta ( gotovo prepolovljen) i organizatori očekuju da će se troškovi „pokriti“ sa pola miliona dinara. Svi predviđeni sadržaji biće realizovani na Gradskom trgu, Kulturnom centru i ove godine, posle duže pauze, ponovo u dvorištu Zavičajnog muzeja u Rumi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari